Читај ми!

Срби на КиМ још пописују штету од поплава – има и породица које после бујица немају где

Недавне поплаве на Косову и Метохији оштетиле су на стотине кућа и домаћинстава. У српским срединама још се пописује штета, али је кренуло поправљање кућа. Има и породица које после поплаве немају где да живе.

Вода се повукла, али трагови неће тако брзо. Породица Грбић у Гуштерици пре поплаве годинама је улагала у кућу, мада није њихова. Сада им се у влажну и хладну кућу не враћа.

"Имамо бебу од годину дана, једног сина од три и једног од 10 година. Где ћемо да се вратимо, у влагу, да навучемо неку болест. Снашли смо се некако, али шта да радимо. Своју кућу немамо", каже Радојица Грбић.

Истиче да је кредит подигао како би је колико-толико опремио за нормалан живот, али вода је све уништила. "Тренутно смо остали на улици. Један човек из села нас је пустио у своју кућу да будемо привремено ту до лета, видећемо", додаје Грбић.

Грбићи имају плац, али за градњу куће треба им помоћ. Немају стални посао и кажу – живе од социјалне помоћи и дечјег додатка.

Њихов дом је само један од 250 које је у једној ноћи поплавила вода. Угинуле су и стока и живина. За преживеле животиње Епархија рашко-призренска дели пшеницу и другу храну.

Светлана Стевић из Хуманитарне организација "Мајка девет Југовића" каже да ће се са пријатељима из Србије и иностранства потрудити да се људима купе плочице за куће, покућство, бела техника, замрзивачи, фрижидери.

У помоћ је већ притекла Влада. Преко Канцеларије за Косово и Метохију достављена је опрема и у току је исушивање и чишћење кућа. Угроженима је обећана и финансијска помоћ.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара