Читај ми!

Да ли ће нам за путовања осим пасоша требати и још нешто

На почетку пандемије коронавируса, Светска туристичка организација је проценила да се потпуни опоравак тог сектора може очекивати тек три до пет година након сузбијања инфекције. Туристички радници су одбијали да у то поверују, али изгледа мораће. Крај проблема за туризам је и даље на дугачком штапу. Једна од идеја за прву помоћ је увођење такозваних ковид пасоша.

Гужве у туристичким местима некада су нам сметале, а сада их се са носталгијом сећамо. Много ће воде да протекне светским рекама и морских струја обалама, док такви кадрови поново постану наша свакодневица.

После вишечасовне онлајн расправе, лидери Европске уније сагласили су се да не треба уводити такозване ковид пасоше као услов за путовања или улазак на територију Уније.

Међутим, због раста броја заражених и нових врста вируса, уводе тамноцрвене зоне високог ризика на епидемијској карти Европе.

"Особе које путују из тамноцрвених подручја требало би да се тестирају пре одласка из своје земље, а када стигну на одредиште да оду у карантин. То се односи на земље унутар Европске уније. С обзиром на врло озбиљну здравствену ситуацију, сва небитна путовања треба одложити", каже Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије. 

У небитна путовања спадају и туристичка.

"Залагање свих међународних организација које се и баве туризмом ће ићи у том правцу да тај документ који буде донет буде применљив за све земље, да буде лако доступан и да се на једноставан начин може да користи као доказ да сте прележали или немате вирус или сте вакцинисани", каже Татјана Матћ, министарка трговине и туризма. 

Од нас самих, већу жељу да се обнове туристичка путовања имају само агенти, који још једну годину без посла не би преживели. Кажу, спремни су на све, само да путовања крену.

"Сигурно је да ће ова година бити година када ће морати да се носи одређени папир на путовање, али обзиром да је пандемија и да је цео свет захваћен, то тако изледа мора. Битно је да имамо вољу и жељу да путујемо", каже Душан Анастасов из Агенције "Биг блу". 

Деца неће бити изузета 

А хоће ли и поред жеље моћи да путују деца до 16 односно 18 година, будући да за њих није препоручена вакцинација.

Министарка Матић каже да је сигурна да, уколико и дође до доношења неких правила, односно потребе да се издају некакве здравствене потврде, да деца неће бити из тога изузета. 

"Потврда за прелазак границе неће бити сигурно ковид пасош, него можда потврда неке друге врсте, да ли ће то бити пи-си-ар или неки други документ који ће омогућити свима несметан прелазак границе, а деца ће моћи да иду са својим родитељима у сваком случају на путовања без даљњег", рекла је Матићева.

Туристички радници верују да још није све изгубљено. Почетком априла, када би вакцинација требало прилично да одмакне, поново ће се проценити епидемијска ситуација у свету и, надају се, донети нова правила о путовањима.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво