Читај ми!

Савет ратарима и воћарима – како сачувати биљке од променљивих временских прилика

На подручју Расинског округа, озиме житарице, углавном пшеница, посејане су на 13.500 хектара. Како су се променљиве временске прилике одразиле на њихово напредовање и шта пољопривредни стручњаци у наредном периоду саветују ратарима и воћарима?

Неуобичајено топла јесен и почетак зиме утицали су на фазу мировања код биљака. Пад температуре добро је дошао да се успори вегетација, а киша и снег да се повећа влага земљишта и озиме житарице сачувају од мраза. Савет ратарима је да парцеле обиђу чим временски услови дозволе како би на време предузели адекватне мере.

"Веома важна агротехничка мера то је прихрањивање озимих жита, јер су биљке изнурене од овог периода тако да им треба довољна количина азота како би могле да заврше све ове остале фено фазе раста и развоја и као би ти приноси били што квалитетнији и што бољи. Свакако прво прихрањивање треба да обаве у фази бокорења, то је негде код нас обично у фебруару месецу, а корективно прихрањивање, уколико има потреве за тим, у фено фази влатања", каже Сњежана Вујиновић, саветодавац за мелиорацију ПССС Крушевац.

Под воћним засадима у Расинском округу је 18.500 хектара. За воћаре који још увек нису окречили стабла подсећање да током зиме, када су ноћи хладе, а дани сунчани и топлији, услед загревања биљка бубри што доводи до пуцања коре.

"Тако испуцала кора не може да зарасте и представља улазну рану за улазак биљних болести и штеточина. Тако да је наш савет пољопривредним произвођачима, уколико то нису урадили да ураде кречење по следећој рецептури пет килограма негашеног креча, 250 грама сумпора у праху и 500 грама кухуињске соли, у то да додају воду по потреби у зависности од тога да ли ће прскати или кречити воћна стабла", објашњава Сандра Милетаковић, саветодавац за заштиту биља ПССС Крушевац.

Савет је и да се суве гранчице и осушени плодови обавезно уклоне из воћних засада, јер представљају извор заразе за наредну вегетацију, а да се на парцелама где је уочено присуство великог броја глодара, у активне рупе стављају само регистровани мамци и добро затрпају, како би се избегло ненамерно тровање дивљачи и домаћих животиња.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво