Читај ми!

Поповићева са председницом Друштва судија Србије о горућим проблемима у правосуђу

Министарка правде Маја Поповић разговарала је са председницом Друштва судија Србије Снежаном Бјелогрлић и позвала представнике тог друштва да заједно раде на решавању горућих проблема у правосуђу.

Поповићева је рекла да предстaвници Друштва судија Србије треба да учествују и у раду Радне групе Министарства правде за измену Закона о парничном поступку и да су њихови предлози добродошили, без обзира на различите ставове о неким питањима.

На састанку је као један од горућих проблема које одмах треба решавати наведена преоптерећеност судија и судова у парничној материји, у чему Београд предњачи, саопштило је Министарство правде.

Министарка је нагласила да је неопоходно да се постигне консензус и избегне поларизација, јер су сви сегменти правосудног система на истом задатку – да правосуђе у Србији функционише на добробит свих грађана као и да се побољша положај свих запослених у правосуђу.

Како се наводи у саопштењу, Поповићева је рекла је да је Високом савету судства предложила да уради свеобухватну анализу како би се утврдило колико судија недостаје и колико је још судова потребно отворити у Србији, како би се додатно обезбедила њихова ефикасност.

На састанку је такође речено да се разматра могућност да се судови са великим бројем предмета растерете тако што ће се део тих предмета пренети судијама по читавој Србији.

Снежана Бјелогрлић је подсетила да је Друштво судија Србије, који има 1.100 чланова, Парламенту упутило процедуралне и садржинске предлоге на Уставне амандмане, који су већ у скупштинској процедури.

Министарка Поповић је рекла да ће састанци са представницима Друштва судија Србије бити редовни и најавила да ће једна од будућих тема бити и суђење у разумном року, закључује се у саопштењу ресорног министарства.