Читај ми!

"Милош 4x4" положио тестове у Кувајтској пустињи и Сибиру - како се показао у Србији

Припадницима 72. бригаде за специјалне операције званично је предато десет оклопних борбених возила "Милош 4x4". Реч је о савременим борбено оклопним возилима, која су производ домаће памети и домаће индустрије.

Пратећи светске трендове пешадије наша војно наменска индустрија разила је домаћу верзију пешадијско извиђачког возила које је у рангу познатог америчког "хамера".

Тестови су били у суровим условима и наоружања али и возних способности. Тако је "милош" био и у Кувајтској пустињи, али и у Сибирским условима и издржао све провере. Посебно се истиче потив-оклопна заштита.

Војска је веома задовољна јер је добила универзално возило.

"Возило је намењено за извиђање, противтерористичку, противгерилску борбу, контролу територије и за превоз и подршку јединица за специјалне операције", наводи мајор Александар Миловановић из 72. бригада за специјалне операције.

У возило је уграђен дизел мотор Cummins ISB 300 коњских снага, у предњем делу возила, што му даје карактеристичан изглед. Мотор има аутоматски мењач "Алисон" 3500 СП и остале компоненте система за пренос снаге омогућавају возилу максималну брзину кретања преко 110 километара на час. Оклопно тело је израђено од панцирних и челичниих лимова.

"Припадници батаљона имали су прилику да на полигонима спознају перформансе новог борбеног возила и да се увере у његову ватрену моћ, висок ниво балистичке заштите и изузетне маневерске способности у свим земљишним и временским условима", објашњава мајор Миловановић.

"Милош" може бити опремљен различитим врстама наоружања и специјализоване опреме: даљински управљаном борбеном станицом способном за дејство дању и ноћу наоружану са митраљезом калибра 12.7 милиметара, бацачима граната, системом противоклопних вођених ракета великог домета од 5 до 8.5 километара, ракетним системима ПВО, као и оптоелектронским термовизијским и телевизијским и радарским системима за осматрање и контролу граница монтираним на телескопским стубовима различитих висина.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво