Читај ми!

Заштитник грађана: Ко ради са децом мора бити предмет сталног надзора

Заштитник грађана припрема иницијативу за измене и допуне релевантних важећих прописа којима би се детаљно регулисало пружање услуга физичких и правних лица у области образовања и одржавања наставе, без обзира на форму регистрације делатности.

"Многе делатности са мање друштвеног значаја него што је образовање деце захтевају испуњавање врло стриктних услова. Често заборављамо да школовање деце не значи само образовање већ и васпитање. Покренућемо иницијативу за измене важећих прописа да се не би више дешавало да свако може да ради са децом а да не испуњава основне услове", навео је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Иницијатива коју припрема заштитник грађана требало би да омогући да се утврди да ли физичка и правна лица која намеравају да се баве образовањем и васпитањем деце испуњавају услове који важе за друге образовно-васпитне институције у кадровском, техничком и педагошком смислу.

"Не бих желео да се случај грађанки које већ неколико дана пријављују сексуално злостављање заборави када престане да буде медијски интересантан и да се поново појави нешто слично у краћем или дужем временском интервалу а да се проблем суштински не реши. А извесно је да ово није једини такав случај", рекао је Пашалић.

Пашалић истиче да је потребно да се систем уреди тако да онемогући да особе које раде са децом, без обзира на то какву врсту едукације пружају, буду без надзора оних који по закону морају да воде бригу о деци и да проверавају шта те особе раде, и на који начин.

"У питању је врло осетљива област која не би требало да оставља могућност за паушалне и емотивне оцене. Треба оснажити жртве да се обрате одговарајућим институцијама које треба да испитају њихове наводе, међу којима је и Институција Заштитника грађана која је увек пружала заштиту свим угроженим појединцима и групама", изјавио је заштитник грађана.

Пашалић наводи да је то веома обиман и захтеван посао, али да је то једини начин да се цео систем образовања заштити јер подаци заштитника грађана на основу притужби и информација из медија показују да је та појава најзаступљенија у области образовања и запошљавања.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи