Читај ми!

Београд је у врху по загађености ваздуха, предложене су 43 мере да се то реши

Само на једном мерном месту у Новом Београду прошле године је забележено чак 160 дана са лошим квалитетом ваздуха. Јавном расправом о квалитету ваздуха која је у току предложене су 43 мере.

Ветар и раст температуре утицали су да квалитет ваздуха данас буде бољи него претходних дана. Kолико је неопходно да се усвоје нове мере, како би се смањила загађеност, говори податак из децембра прошле године када је загађеност ваздуха била двоструко већа од дозвољене.

Шта ће се предузети и која су решења тог проблема? Јавном расправом о квалитету ваздуха која је у току предложене су 43 мере.

Доктор хемијских наука Андреј Шоштарић каже да је за саобраћај предложено више мера.

Обухваћен је јавни градски превоз што подразумева да буде више електричних аутобуса. Такође се "ставља акценат на шински саобраћај – трамваје и БГ воз", а планира се и изградња метроа, што је дугорочна мера.

Према његовим речима, у плану је и низ краткорочних мера, као што су побољшање бициклистичке инфраструктуре, мотивација људи да користе бицикле као транспортно средство, а помиње се и пешачки саобраћај.

Чак 160 дана лошег ваздуха

На једној станици за мерење квалитета ваздуха на Новом Београду, прошле године је било чак 160 дана са лошим квалитетом ваздуха.

Одмах иза Београда по лошем ваздуху су Ваљево и Kосјерић. Иначе, квалитет ваздуха је "јако лош" уколико је изнад 25 микрограма по километру кубном.

Загађеност ваздуха има дирекне последице на здравље људи.

"Најштетније честице на наш организам су ПМ2,5. То су честице чији је пречник мањи од 2,5 микрона. Ту врсту честице можемо лако да удахнемо и оне могу лако и брзо да дођу до алвеола", упозорава Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију.

Велики проблем у загађењу су индивидуална кућна ложишта, као и ложишта у мањим индустријским постројењима. У Градском заводу за јавно здравље се налазе лабораторије за мерење квалитета ваздуха

"Поред тога што вршимо детаљну анализу квалитета ваздуха, правимо такозвани индекс квалитета ваздуха и то чинимо тако што од великог броја података, формирамо јединствену информацију", напомиње Андреј Шоштарић.

Различити сензори и биомониторинг

Нове методе помоћу којих се мери загађеност ваздуха развио је и Институт за физику, као што су различите врсте сензора и биомониторинг.

"Конкретно, колеге раде на тестирању сензора за процену квалитете ваздуха. Ја се, конкретно, бавим биомониторингом. То значи да користим жива бића као показатељ квалитета животне средине, наводи Мира Аничић Урошевић са Института за физику.

Београд је на врху листе најзагађенији градова у свету. Велики извор загађења су индивидуална ложишта на фосилна горива. Уколико би појединци прешли на чистије изворе загревања, као што је пелет, прикључили се на гасовод или користили геотермалне изворе, знатно би се смањила загађеност ваздуха.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи