Читај ми!

Широм Србије пливало се за часни крст, најхрабрије ни лед није омео

На данашњи празник, Богојављење, традиционално се у рекама и језерима плива за часни крст, ове године уз поштовање противепидемијских мера. У неким крајевима су организатори, црквене општине и туристичке организације, по препоруци локалних кризних штабова, одустали од овог обичаја.

На Ћелијском језеру, Брусјани су морали да ангажују рониоце да разбију лед како би се они најодважнији надметали за часни крст. Није било одустајања, напротив, придружили су им се и Крушевљани. Ниска температура, мраз и снег. Тридесетак момака и две девојке. До циља је први стигао Милош Дејановић.

"Дуго година покушавам да освојим и ево коначно ми се остварио сан. Тако да желим сваком се окуша и проба то да узме", каже Милош Дејановић из Крушевца.

На језеру у Шумарицама велико интересовање. Од 100 пријављених 33 су пливала. Међу њима најмлађа 12-годишња Сашка Ивковић и победник 15-годишњи ученик из Крагујевца Филип Миливојевић.

"Није било тешко, кад се спремиш остало је лако. Више треба да се спремиш психички него физички, јер лако је пливати, а тешко је ући у ову воду", истиче Филип Миливојевић, освајач богојављенског крста.

"Велика ми је част што сам пливала. Ове године нисам освојила, али следеће можда хоћу", додаје Саша Ивковић, дванаестогодишња такмичарка из Крагујевца.

Пету годину заредом пливало се за часни крст на 1.200 метара надморске висине, на Власинском језеру. Кроз лед међу педесетак учесника из Пчињског округа до симбола вере прва је стигла Јована Јанковић, шеснаестогодишњакиња из Сурдулице.

"Пре свега сам поносна на себе и на моје родитеље. И мислим да је био фер-плеј што су ме пустили да победим", наглашава Јована Јанковић.

По препоруци Златиборци су одустали од званичне организације, али се ипак самоиницијативно пливало на Рзаву, на Водицама. Десет степени испод нуле, двадесетак пливача и симболична 33 метра до часног крста.

"Искуство је одлично. Мислио сам да ће бити много хладно, али Бог је дао снаге да нисмо ни осетили", наводи Вељко Симић из Ужица.

"Ми смо се само организовали да им ту мало припремимо, да кажем ово пливалиште и мало послужење за њих, неки топао напитак и мало овде да се послуже људи. Верујте скоро из целе Србије има који су дошли", каже Жељко Марјановић, члан савета МЗ Доброселица.

У местима где није било традиционалног пливања из безбедносних разлога по препоруци кризних штабова, Богојављење је обележено литургијама и сечењем славског колача.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво