Читај ми!

Малом Михаилу из Ваљева потребна помоћ за терапију, помагала и третмане

Двогодишњи Ваљевац Михаило Цветојевић има тешку неуромишићну болест, спиналну мишићну атрофију типа 2. Од пре осам месеци прима адекватну терапију која већ даје резултате, али породици са просечним примањима неопходна је новчана помоћ за физикалну терапију, ортопедска помагала и бањске третмане.

Михаило Цветојевић из Ваљева, када је имао шест месеци, добио је дијагнозу: хипотонија, слабост мишића. После генетских анализа у мају прошле године установљено је да болује од спиналне мишићне атрофије. Од тада свака четири месеца прима "спинразу", лек који обезбеђује држава, а уз то је неопходна свакодневна физикална терапија.

"За њега је важно да се не замара зато што су његови физички ресурси снаге ипак лимитирани. Међутим, то га не спречава да уз помоћ свог физиотерапеута Лазара Максића напредује. Сада је већ у стању да уради неке ствари које раније није могао. Пре свега, почетак самог пузања, стајање без потпоре физиотерапеута у доњем делу екстремитета ослоњен на своје руке, тако да му много значи", истиче Вељко Цветојевић, Михаилов тата. 

Физикална терапија изискује много новца, али скупа су и ортопедска помагала. Хумани мајстор Бобан направио му је стајалицу. Михаилу су сада потребна специјална колица која би сам возио. Свака самостална радња, наглашавају родитељи, важна је за његов ментални развој.

"Поред свих тих помагала, неопходно је бањско лечење. Хидротерапија би му исто јако користила, али нема неког ефекта ако тамо останете седам или десет дана, неопходно је да будете 20 дана, три недеље тамо с њим. Постоје разни центри исто за вежбање са децом, на пример у два-три термина по пола сата, по сат времена, који дају много боље ефекте него кад ви вежбате с њим само једном дневно, а који нису у Ваљеву. Морали бисмо да одемо, да нађемо приватан смештај, све то изискује одређена средства", поручује Вишња Стојановић, Михаилова мама.

Михаилова мама је на боловању и прима минималну зараду. Поднела је захтев за накнаду за туђу негу и помоћ.

Породици много значи новац који добија Михаило добија од слања СМС порука са текстом 865 на број 3030 у Србији, а у Швајцарској са текстом human865 на број 455. Верујући у хуманост и солидарност отворили су и динарски и девизни рачун, јер борба за Михаилов први корак тек је почела.

Динарски рачун за помоћ: 160-6000000732648-28

Девизни рачун: 160600000073294316; IBAN: RS35160600000073294316; SWIFT/BIC: DBDBRSBG 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво