Читај ми!

Вода у Краљеву засад исправна, превентивно искључена два бунара

Јаловиште комбината "Трепча" у Лепосавићу обрушило се у реку Ибар. Штета се још утврђује и анализира се вода дуж читавог водотока до Краљева. Из Завода за јавно здравље кажу да је вода за пиће која Краљевчанима долази из Ибра засад исправна.

Уз јак хук, отпадна вода из јаловишта "Бело брдо" комбината "Трепча" у недељу се сјурила у Ибар. У руднику кажу – криве су лоше временске прилике.

Јован Димкић, директор комбината "Трепча", каже да је дошло до изливања воде и око, како је процењено, 50 кубних метара муљевитог материјала, тј. јаловине у реку Ибар.

"Нашом правовременом интервенцијом заустављено је даље ширење настале пукотине, одмах се приступило санацији", истиче Димкић.

Инспектори испитују да ли у Ибру има опасних материја из рудника олова и цинка.

"Физички, вода је на појединим местима уочљиво промењене боје, али не бих ништа да о томе говорим док резултати не буду стигли и не буду показали има ли загађења водотока реке Ибар од метала", наводи шеф Одсека републичке Водне инспекције у Краљеву Слађана Пашајлић.

Док се резултати чекају, у Краљеву, где се грађани водом снабдевају из Ибра, превентивно делују.

"Искључени су бунари на Конаревском и Жичком пољу, а дали смо налог да нам Завод уради такозвану проширену анализу која подразумева и анализу присуства тешких метала", указује директор краљевачког водовода Саша Протић.

Отпадне воде до Краљева би могле да стигну за викенд

Стручњаци процењују да отпадна материја за сада није стигла ни до Рашке и да би у Краљеву евентуално могла да буде детектована тек за викенд.

Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље Краљево, тврди да засад грађани пију здравствено исправну воду и да могу да буду мирни.

Међутим, како додаје, анализе се превентивно раде већ од понедељка ујутру.

Санација земљаног бедема је, каже директор "Трепче", при крају и очекује да ће најкасније сутра поново почети производња у флотацији Лепосавић.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи