Читај ми!

"ЕПС Дистрибуција" шаље уговоре о преузимању бројила, нека удружења саветују да се не потписују

"ЕПС Дистрибуција" од прошле седмице шаље потрошачима уговоре о преузимању бројила и прикључне опреме. Нека удружења потрошача саветују да се не потписују уговори. Надлежни поручују да је то њихова законска обавеза. За грађане је беплатно и могу да изаберу – хоће ли бригу о одржавању да пребаце на дистрибуцију.

"ЕПС Дистрибуција" већ је преузела 600.000 мерних места. Тај посао обавља се у фазама и већ су послали уговоре на адресе још 650.000 домаћинстава. Основна замерка удружења потрошача је недовољно прецизан уговор о преузимању, јер су те струјомере и опрему многи грађани сами финансирали.

"Тачно је да Закон о енергетици прописује обавезу ЕПС-у да преузме те инструменте у своју надлежност, али ту нигде не каже да то треба да буде бесплатно. Обратићемо се и ЕПС-у да објасне шта је конкретна корист потрошача од преузимања тих мерних инструмената и шта би евентуално сутра могла да буде нека штета", наводи Дејан Гавриловић из Удружења потрошача "Ефектива".

Евентуално, каже, да ли би сутра "ЕПС Дистрибуција", као нови власник, кренула да наплаћује изнајмљивање исте у случају ако би потрошач хтео да промени снабдевача.

Поред ЕПС-а, у нашој земљи активно је још десетак снабдевача и надлежни истичу да и у случају промене снабдевача потрошачи не сносе никаве трошкове. Кажу, потписивање уговора о преузимању мерних уређаја је на добровољној основи и у интересу грађана.

"Потписивањем уговора о преузимању мерних ормара, опреме, прикључних водова и пратећих инсталација грађани немају никакав трошак одржавања. Уколико крајњи корисници потпишу уговор о преузимању, 'ЕПС дистрибуција' је одговорна за будуће одржавање мерно разводних ормара и опреме", каже Дарко Недовић из "ЕПС Дистрибуције".

Указује да ће корисник, уколико не потпише уговор о преузимању, бити одговоран за будуће одржавање, што значи да ће сносити трошкове у случају квара, пожара и техничке неисправности.

У Србији има 3.600.000 мерних места. А због безбедности, приоритет је и замена дрвених дотрајалих ормара за бројила.

Циљ је увођење паметних бројила, даљинско очитавање и уопште дитализацију у тој области, што је и пракса Европске уније.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво