Читај ми!

Десет борбених возила "Милош 4x4" за 72. бригаду, које су му перформансе

Министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је, заједно са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем, пријему десет оклопно борбених возила "Милош 4x4" намењених припадницима 72. бригаде за специјалне операције.

Министар Небојша Стефановић је рекао да је реч о савременим борбено-оклопним возилима, која су производ домаће памети и наше домаће индустрије, а дошла су у једну од најелитнијих војних јединица целог света, саопштило је Министарство одбране.

"Стигла су у праве руке, руке јединице која је кадра да изврши сваки задатак у заштити Србије", рекао је Стефановић.

Министар је истакао да ће ова возила знатно допринети јачању наших јединица и да оне и даље буду најчвршћи стуб одбране и безбедности наше земље.

"Ми настављамо са опремањем Војске Србије и хоћемо да наша војска буде, не само најснажнија у региону, већ да буде једна од најмоћнијих у складу са својом величином. Улагаћемо у возила попут "Лазара", "Милоша" и "Малог Милоша", а током године очекујемо и нове Норе", рекао је Стефановић.

Изразио је задовољство што се домаће команије, попут "Југоимпорт СДПР", труде да возила која производе буду у рангу са најбољим светским возилима.

Министар Стефановић поручио је и да ће се током године, осим инвестирања у нову опрему и балистичку заштиту, наставити са улагањима у стандард војника.

"Хоћемо да припадници наше војске имају боље плате, да имају право на субвенционисане станове и да сви запослени у Војсци Србије и Министарству одбране осете подршку своје државе. Они то заслужују јер раде важан и одговоран посао и даноноћно се боре да заштите своју земљу и осигурају њену стабилност", нагласио је Стефановић.

Мајор Александар Миловановић вишенаменско борбено оклопно возило "Милош 4x4" описује као возило које прати светске трендове у развоју савремених средстава и истиче да је задовољство имати га у свом саставу, јер омогућава мобилност, ефикасност, заштиту и у рангу је са возилима савремених специјалних јединица у свету.

"Увођењем у наоружање вишенаменског оклопног борбеног возила "Милош", значајно су унапређене оперативне способности Батаљона за специјалне операције "Соколови" и 72. бригада за специјалне операције. Припадници батаљона имали су прилику да на полигонима спознају перформансе овог борбеног возила и да се увере у ватрену моћ, висок ниво балистичке заштите и изузетне маневарске способности, у свим земљишним и временским условима", објашњава мајор.

То возило намењено је за извиђање, противтерористичку, противгерилску борбу, контролу територије и за превоз и подршку јединица за специјалне операције.