Читај ми!

Катаклизмичне слике са југа Србије, поједина села више од десет дана без струје

Због кварова на далеководима и нисконапонској мрежи проузрокованих снегом и леденом кишом, десетине планинских села на југу Србије, дуже од седам дана су без струје. Сви расположиви радници су на терену, чисте путеве и настоје поправе искидану електромрежу, а помаже и војска.

У Прокупљу пада снег, тренутна температура је минус шест и према прогнози метеоролога она неће прећи у плус ни наредних сати, тако да је пред нама ледени дан, који ће додатно отежати напоре свих оних, који данима учествују у рашчишћавању последица невремена, које је прозроковало на моменте и катаклизмичне слике.

Тада је на југу Србије остало на хиљаде домаћинстава без електичне енергије, а због закрчених путева, мештани не могу до лекара, продавница...

"У селу нема струје, од самог почетка, кад се ово десило, ја мислим да је седми дан, како нема струје уопште. Значи, људи су стари, зна се како то иде, замрзивачи се топе, али шта да кажем, битно да су живи и здрави", каже Зоран Петровић, из Богујевца.

Истиче да би раније, ван сезоне, требало проширити и осветлити пут и очистила траса како би екипе елктродистрибуције могле да раде. 

"За нас старе, поготово, много значи. Ми смо остали на ледини, не може да се прође, не може ништа, струју немамо, немамо ништа, пут немамо, све је то закрчено", каже Синиша Илић, из Мрљака.

Миладин Радојичић, већник Града Прокупља каже да је од почетка невремена, комплетан крај је био одсечен, без електричне енергије.

"Сваки дан смо на терену, са нама су увек на терену припадници 310. инжењеријског пука, на различитим путним правцима, где се врши рашчишћавање терена, проходност путева, ради приступа електричној мрежи и оспособљавања", каже Радојичић.

Сваког дана, каже, укључују по два, три нова села, тренутно је 14, 15 њих још увек без електричне енергије и у наредна два, три дана очекује се нормализација комплетног подручја.

"Тридесет једна породица је добила помоћ у хигијенским и намирницама за исхрану, добили су брашно. Одлуком управе града, породице са малом децом су добиле агрегате, распоредили смо их тако да свако село у принципу има по један агрегат, да би могли да напајају телефоне, да нам јављају о проходности, о евентуалним проблемима, где треба да реагујемо", каже Радојичић.

Тешко и у удаљеним куршумлијским селима

Више од хиљаду домаћинстава и даље је без струје и у куршумлијским планинским селима, где је због њихове удаљености од општинског центра и најтежа ситуација.

Када ће струја стићи до њих нико са сигурношћу не може да тврди, али је сасвим извесно да ће оспособљавање електромреже потрајати, баш као и у Јабланичком округу, где је четрдесетак села у општинама Лебане, Медвеђа и Црна Трава, данима без струје, као и многа села у Нишавском округу, углавном у општини Сврљиг.

Мештанима је ових дана потребна свака врста помоћи, а свакако су најпотребнији агрегати, како би се премостио период до доласка струје.

Бројна домаћинства на југу Србије претходне недеље поплављена и да је и њима преко потребна свака врста помоћи.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво