Читај ми!

Мештанин Кршне код Краљева не чека да му други очисте снег

Вејавица је углавном лоша вест за планинска села. Док многи чекају на путаре да прочисте путеве до њихових домова, мештанин Кршне на планини Троглав код Краљева сваке године очисти пут од Ибарске магистрале до свог дома на 600 метара надморске висине.

Од Богутовца три километра успона макадамским путем води до породице Бањанац. И ове године пут до Кршне на Троглаву је очишћен.

Ипак, то нису урадили путари, већ породица Здравка Бањанца, чије је домаћинство донедавно било једино у Кршни. Последњих двадесет година, Здравко је чистио пут са сином Зораном, а сада су и унуци стасали да помогну.

"За све што треба човеку за живот мора да ради, да се сналазиш како знаш и умеш, нема чекања помоћи ни од кога. То је било некад кад је овде било ко зна колико кућа, сад нема никог ту да живи, нема ништа, све то отишло", каже Здравко Бањанац из Кршне.

Са трактором и опремом зиму дочекују сигурнији, а сећају се и тежих времена.

"Није имао раоник, мучио се, на разноразне начине се сналазио, вукао понешто тако да би се направила нека пртина. А сада имамо раоник и сада је много лакше и једноставније", прича Зоран Бањанац из Богутовца.

"Има ракије да се нека попије и добро је" 

Тридесетак грла стоке и живина спречавају Здравка и његову супругу Милунку да бар презиме код сина.

"Тешко је ако је неко од нас болестан, тад је тешко. Иначе овако кад можемо обоје да радимо, деца долазе сваки дан, унучићи", истиче Милунка Бањанац из Кршне.

Здравко каже да у Кршни није најгоре.

"Спреми дрва доста, да има ракије да се нека попије, хладна, врућа, и добро је, шта фали, ништа. Има још горе него што је овде у Кршни", прича Бањац.

После краћег одмора, механизација се поново припрема. Због неколико центиметара новог снега на путу, зимска служба из Кршне поново ће на терен.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво