Читај ми!

Протест испред САНУ, апел академицима за смену председника Костића

Испред Српске академије наука и уметности одржан је протест против, који је како је наведено у позиву за његово одржавање, "антиуставних иступања" председника САНУ Владимира Костића о Косову и Метохији и упућен апел академицима да се покрену иницијативе за његову смену.

Костићу се замера што је гостујући у телевизијској емисији Њузмакс адрие, у којој га је водитељка подсетила на његову изјаву из 2015 - да Косово и Метохија нису ни дефакто ни дејуре у саставу Србије и да би то неко требало да саопшти народу, рекао да "нико у овом народу, па чак ни црква, нема тапију над истином када су Косово и Метохија у питању" те да "статус кво (за КиМ) не постоји".

Скупу је присуствовало неколико стотина грађана, а њима су се обратили независни народни посланик и бивши члан СПАС-а Владан Глишић, директор Института за европске студије Миша Ђурковић, студент Правног факултета Немања Вучковић и који су и организивали овај протест.

Глишић је казао да Костић по вокацији не може да не зна шта је "дефакто" и "дејуре" те упитао по ком поретку Косово дејуре није део Србије.

"Изјаве Костића су интелектуално непристојне и неодговорне", рекао је независни посланик, уз констатацију да додао да би остали академици требало да се "пробуде" и да се "сете" да им један човек урушава ауторитет и углед.

Да је изјава Костића "опасна" и "штетна", сматра и студент Немања Вучковић, који је упитао председника САНУ зашто свој став није формулисао у сагласју са црквеним великодостојницима.

"Имамо став игуман манастира Високи Дечани да је реч о погрешној и штетној изјави Костића која руши наде Срба на КиМ. Академик Костић када наступа, наступа у име Академије. Поручујемо му да нећемо дозволити да се Устав Србије гази.", рекао је Вучковић, који је осудио и, како каже, делимичну подршку коју је Костићу дао председник Србије Александар Вучић.

Ђурковић је апострофирао чињеницу да је посреди први пут у историји "да српски народ долази да протестује против своје академије и њеног челника".

"Како је могуће да председник САНУ јавно крши Устав и заговара кршење Устава, највишег правног акта земље. Устав га обавезује исто као и нас. Како држава може да толерише институцију која ради против интереса државе у смислу очувања интегритета и достојанства. Изјави Костића су се понајвише обрадовали у Тирани и Приштини", упозорио је Ђурковић.

Он је остале академике и српске интелектуалце позвао да се огласе и да се види "да ли је то и њихов став", истакавши да су се до сада успротивили само академици Предраг Пипер, Данило Баста и Часлав Оцић.

Протест је отпочео минутом ћутања у знак сећања на убијеног лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", Оливера Ивановића, који је убијен на данашњи дан пре три године, а изнад говорника на платоу испред Академије стајале су спојене актуелна српска државна и стара црногорска застава - тробојка, једна до друге.

На скупу су виђени и Милица Ђурђевић Стаменковски из Заветника и лидер покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво