Читај ми!

Привредници из Србије наставиће да помажу угрожене после земљотреса код Петриње

Град Београд наставља да помаже угроженом становништву након земљотреса у Хрватској. Синоћ је још 12 монтажних кућа послато у Петрињу и Глину. У Привредној комори Србије разговарали су привреднци како би и они додатно помогли.

Две недеље након земљотреса у Хрватској још се сумира штета. Само у Глини, Петрињи и Сиску готово сваки дом је оштећен. У околним местима многе куће су и до темеља порушене.

"Најпре је неопходно да се обезбеде елементарни услови, да могу да сместе главу под какав-такав кров. И деца и њихови родитељи су заправо дубински и психолошки потресени, јер постоји велики страх међу људима због земљотреса који не престаје", истиче митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Митрополија загребачко-љубљанска са Српским народним већем покушава да стигне до сваке породице. Мобилне куће су прва помоћ. План је да се поправи оштећено и изгради ново.

"Природне непогоде не деле људе по националности и вери, већ 'ударају' на сваког човека. Показују је и да људи имају доста тога заједничког. Из ове невоље и сваке кризе имамо и велику шансу да једни друге препознамо као комшије, да су људи потребни једни другима и да је човек човеку створен да буде пријатељ и брат", каже митрополит Порфирије.

Прошле недеље у Глину и Петрињу из Београда стигле су 22 монтажне куће. Тада је помогла ПКС са 50.000 евра. Како би се са том акцијом наставило компаније су се опет окупиле.

"Ово време, због кризе изазване пандемијом, није лако за привреду и да није лако било коме да издваја новац за било коју врсту помоћи, али одзив компанија говори о томе колико су људи свесни тежине ситуације у којој се грађани у Хрватској налазе", објашњава заменик градоначелника Београда Горан Весић

"Да видимо шта још ту можемо да урадимо заједно да помогнемо људима који заиста у овим условима тешко да могу да преживе ако немају где да преспавају, ако немају шта да обуку, ако немају шта да поједу", каже председник ПКС Марко Чадеж.

Осим преко СПЦ-а и СНВ-а помоћ за угрожене после земљотреса може се упутити и преко амбасаде РХ у Београду и Српског филантропског форума.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи