Читај ми!

Фриленсери због пореза најављују нове протесте, председник позива на разговор

Фриленсери кажу да би порез платили да су на време о њему обавештени, држава с друге стране, да са онима који зарађују на интернету нема о чему да разговара док се порез не плати. Из Министарства финасија нема одговора, уместо њих решење нуди председник Републике, а фриленсери најављују радикалније акције и нови протест.

Након што му је дијагностикована мултипла склероза, Владимир Илић посао у државном предузећу заменио је радом од куће. Од 2015. прави видео игрице за инострано тржиште.

"Добио сам информацију да треба да плаћам порез када пређем шестоструки износ просечне зараде РС, ја сам 2016 пријавио, мени је порез наплаћен и то решење имам и није тражено ништа друго", навео је фриленсер Владимир Илић.

Међутим, 2017. када је још једном прешао поменути износ одговор Пореске управе био је да није на списку пореских обвезника.

"Сада сам дошао у ситуацију добо решење од пореске управе на 6 милиона динара на приход од осам што је страшан износ који је за мене потпуно неприхватљив јер смо са послом стали након што је дошао позив изазван је код мене страшан стрес", истакао је Илић.

Позив је према подацима Удружења радника на интернету стигао на готово 3000 адреса. Од истог страхује, кажу, готово стотину хиљада људи.

"Држава потражује од нас 80 одсто наше зараде у последњих пет година и и то потражује на основу накарадног закона и закона из 2001. године то ми једноставно не можемо да платимо", рекао је председник Удружења радника на интернету Миран Погачар.

Фриленсери трагају за решењем већ три месеца 

Због тога већ три месеца траже решење од надлежних. Министраство финасија најавило да ће се проблемом фрленсера бавити после празника. Докле се стигло, ни ми нисмо добили одоговор. Ипак, реакција стиже од председника Републике.

"Пошто они кажу да је ретроактивно, ови други кажу да су морали да знају да то мора да подлеже опорезивању, дакле, онда је време да седну и једни и други и да почну да разговарају о томе", казао је председник Србије Александар Вучић.

Порез мора да се плати сагласни су сви економисти, али начин на који то у случају запослених на интернету ради држава, кажу, неће решети проблем.

"Решење није да се наједанпут обрачуна ретроактивно пореска обавеза према некоме ко је на тај начин организовао свој посао и држава је ту требала да припреми терен у смислу неког прогресивног укључивања или постепеног укључивања пореских обвезника", рекао је професор Универзитета у Крагујевцу Никола Макојевић.

Додао је да држава треба да осмисли неколико корака.

"Прво да ли је могуће направити међусобне споразуме са државама из којих долазе фирме за које наши људи раде и избегнути то двоструко опорезивање", казао је Макојевић. 

Најављују се нови протести 

У међувремену, фриленсери најављују нове протесте. Неки најављују и да ће напасти системе дражвних институција.

"Нема проблема, за то следи кривична одговорност. Ја мислим да је разговор много паметињи избор и ту сам апеловао на владу да прихвати разговор и да покуша да разговара", навео је председник Србије.

Фриленсери поздрављају позив Александра Вучића да се седне за преговарачки сто, али и наводе да морају да добију коначан датум почетка преговора. 

"Ми не желимо да повлачимо кораке тог типа. Ми пре свега желимо да седнемо за преговарачки сто да се овај проблем реши и нашу корист и у корист државе", истакао је Миран Погачар.

А обострану корист они који раде на интернету виде у решењу које су применли суседи - порез од 10 до 14 посто.