Читај ми!

Отворена "Голд гондола" на Златибору

Панорамска "Голд гондола" на Златибору, најдужа тог типа у свету, свечано је отворена у присуству председника Србије Александра Вучића.

Жичара повезује центар Златибора и највиши планински врх Торник преко Рибничког језера, у дужини од девет километара.

Александар Вучић је честитао Златибору и Општини Чајетина на великом успеху и навео да се као председник државе радује сваком успеху и свему што доноси добро нашим грађанима и нашој земљи. 

"Дошао сам да подржим један важан пројекат и да кажем колико се као председник Републике Србије, председник наше земље, радујем сваком успеху и свему што добро доноси нашим грађанима и нашој земљи. Од мене нећете чути да је гондола лоша зато што је градио неко други или изградњу иницирао неко други. Било би срамота да то радим, било би срамота да то говорим. Ја сам поносан на ову гондолу", навео је Вучић. 

Вожња од центра Златибора до скијалишта Торник у једном смеру траје око 25 минута.

Цена вожње је 1.000 динара за одрасле, а 550 за децу, у оба смера. Деца до шест година старости могу да се возе бесплатно уз услов да су у пратњи бар једне одрасле особе.

Панорамска жичара је једна од највећих инвестиција Општине Чајетина.

Вожња жичаром пружа прелеп поглед на живописне пејзаже Златибора, а код Рибничког језера се налази међустаница.

Жичара тренутно има капацитет 600 путника по сату у 55 засебних кабина са по 10 места.

Максималан капацитет жичаре је 90 кабина и 1.000 путника по сату.

Свечаном отварању присуствовали су и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, потпредседник компаније "Пома" Кристијан Бувије, амбасадор Француске Жан Луј Фалкони и председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Пре златиборске, најдужа светска жичаре била је Тјенмен Шан, дуга 7,4 километра, која се налази у склопу Националног парка Џангђађе у Кини, у оквиру којег је снимљен филм "Аватар", награђен оскаром, редитеља Џејмса Камерона.

Срце жичаре налазиће се на међустаници код Рибничког језера, где је планиран развој пројекта "Нови Златибор", туризам високе категорије на више од 200 хектара земље.

Градња жичаре је почела 2016. године, а инвестиција је вредна око 13 милиона евра. 

Вучић: Подржавам важне пројекте без обзира на политику

Председник Србије рекао је да на Златибор није дошао због разговора политичких партија, за који је, како каже, увек био и биће спреман, већ да подржи важан пројекат.

Поручио је да је дошао да честита свима који су радили на тако великом пројекту не само за Златибор већ за целу Србију и поручио да тако треба и даље да се ради. 

Председник се на тај начин обратио окупљеним грађанима након говора председника Општине Чајетина Милана Стаматовића, који је и председник опозиционе странке Здрава Србија, а који је рекао да долазак председника Вучића треба да се схвати као почетак дијалога власти и опозиције.

"Данашња посета председника Александра Вучића треба да буде схваћена као почетак дијалога између опозиције и власти", рекао је Стаматовић и додао да је било потребно уверити председника да је овај пројекат од општег интереса.

Стаматовић је изразио захвалност што је Вучић схватио да је та инвестиција од општег интереса и што су уз његову помоћ успели да откоче реализацију пројекта и добију све потребне дозволе.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво