Читај ми!

Студенткиње Тамара и Јана у Норвешкој, празници са колегама на српски начин

Ужичанка Тамара Видић и Пожеженка Јана Продановић, студенткиње скандинавистике на усавршавању у Норвешкој, због ковида и обавезних карантина у обе земље, божићни распуст провеле су у интернату, сачекавши повратак другара Норвежана са православном божићном вечером. Уз подршку управе школе спремиле су храну, спровеле све обичаје, а због великог интересовања за њихов језик као изборни предмет, од данас почињу и курс српског језика.

Празнике нису могле да проведу са својим породицама али су зато празнично расположење и све српске обичаје везане за њих, поделиле са својим новим колегама.

Тамара Видић, студенткиња скандинавистике у Норвешкој каже да је боло изазова с обзиром да је и њој и Јани то био први пут да припремају било какву храну за Божић, а камоли шест чесница и 150 баклава.

Међутим, како каже, све је прошло успешно уз помоћ мајки преко видео-позива.

"Такође смо желеле да наши норвешки другари пробају сарму али нисмо могли да нађемо кисели купус у Норвешкој, али нам је кухиња помогла и направили су пасуљ, а у чесницу смо уместо кукуруза стављали бадем", испричала је Тамара.

"Храна је била одична и било ми је јако интерсантно када смо јели хлеб у коме су биле различите стватвари - пара, гранчица и бадем који имају различита, симболична значења", рекао је норвешки студент.

"Доста је другачије од тога на шта сам навикао али истовремено има и доста сличности с неким нашим обичајима", истакао је други студент.

"Другачији начин прослављања Божића, уз веома интересантно предвиђање године, извлачењем различитих ствари из хлеба, рекао је тртећи анкетирани студент.
Обележавање празника није њихово прво представљање у новој средини, јер већ су имале промоцију града и земље из које долазе.

"Већ у првих месец дана јавила се жеља код наших другара да науче нешто више о српском језику и о Србији и нас две смо то врло радо прихватиле, тако да ускоро крећемо са курсом српског језика", рекла је Јана Продановић, студенткиња скандинавистике у Норвешкој.

Уз све факултетске обавезе у другом семестру, Таматра и Јана, своје усавршавање настављају уз још једну, како кажу часну обавезу - промоцију српског језика, културе и традиције.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво