Читај ми!

Срећна Српска нова година!

Грађани широм Србије дочекали су Нову 2021. годину по јулијанском календару. Због епидемијске ситуације, Српска нова година дочекана је у кругу породице без организованог дочека на јавним местима. Радио-телевизија Србије приказала је забавни програм под називом "Да смо живи и здрави", док је у Новом Саду дочекана уз наступе више од 100 уметника, емитованих преко интернет платформи.

Гледаоци Радио-телевизија Србије дочекали су Српску нову годину уз целовечерњи забавни програм под називом "Да смо живи и здрави".

У Новом Саду, дочекана је преко интернет платформи уз наступ више од 100 уметника, а чији су концерти снимани на 14 локација у граду.

Четири године заредом, овај посебан дочек организује се у оквиру пројекта Нови Сад-Европска престоница културе, а ово је био први онлајн дочек икада.

Звезда вечери је био Стефан Миленковић, чији је концерт са камерним оркестром Камерата Академика од 20 часова преносио и РТС на Другом програму.

Бдења и молебани у православним црквама 

Нову годину су дочекали и Српска, Руска, Грузијска, Украјинска и Јерменска православна црква и Света Гора.

У црквама се одржавало празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године, којим се верници захваљују Богу на свему што им је подарио и моле за добро у наредној години.

По обичајном календару, током ноћи се не спава већ се служи врућа ракија, кувано вино и крофне.

Српска нова година празнује се 14. јануара по новом, односно по старом, јулијанском календару, 1. јануара.

Назива се и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности.

Претходних година, дочекивана је уз ватромет и концерте, са све већим бројем страних туриста.

Ове године, због пандемије, дочекана је у кругу породице, без организованог дочека на јавним местима.