Читај ми!

Беби-бум у Свилајнцу, сви се питају у чему је тајна

На територији свилајначке општине прошле године рођено је за четвртину више беба него 2019. У Општини кажу да су мере популационе политике дале резултате.

У дому Рајића неуобичајено је мирно за породицу са четворо деце. Ђурђија, Теодора, Димитрије и најмлађи Данило – свако на свом задатку. Мајка Ана, наставник практичне наставе у пољопривредној школи, каже да је са супругом Богданом планирала велику породицу.

"Највећа благодет у породици са више деце је међусобна љубав њихова и међусобни однос који они имају и изграђују, тако да они помажу једни другимa. У мом окружењу све више је породица које имају бар троје деце, то је нешто што ме радује", каже Ана Виторовић Рајић.

Помоћ родитеља али и локалне заједнице важна је за младе родитеље. У Центру за бригу о породици истичу да су родитељима доступни сви неопходни садржаји, од симболичног пакета добродошлице за свако новорођенче до финансијске подршке и бесплатне услуге логопеда, физиотерапеута.

Ивана Петровић из Центра за бригу о породици каже да подршка породици креће и пре него што новорођенче дође на свет.

"Центар за бригу о породици креће са вежбама за труднице. Већ тада улазимо у наше породице и разговарамо са будућим мамама, кроз саветовалиште оне долазе до првих сазнања шта их то чека", истиче Петровић.

Шта је битно младима 

У локалној самоуправи кажу да су мере популационе политике попут новчане подршке родитељству битне, али да је младим људима пресудан квалитет живота и могућност да се бира радно место.

"Уколико ми као локалне самоуправе не створимо довољан број квалитетних радних места, мислим да немамо шансе да ми из мањих градова вратимо наше школарце из универзитетских центара у Србији, па и из света" наглашава Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац.

Према његовим речима, у овој години Град чека отварање три велике фабрике и мисли да је то живот за све грађане општине.

Можда за неку општину 30 рођених беба више у односу на претходну годину и није велика бројка.

За Свилајнчане то је знак да су на добром путу јер су од општине која је предњачила по броју људи на раду у иностранству захваљујући индустријској зони постали место где на посао долазе и људи из околних општина.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи