Читај ми!

Доступни први бесплатни уџбеници, на директорима и наставницима да изаберу

Од јануара до априла директори школа и просветни радници бирају из којих уџбеника ће њихови ђаци учити. А од уторка ће на сајту besplatniudzbenici.com у електронској форми бити објављени први бесплатни уџбеници за 3. и 7. разред основне школе. Уџбенике је обезбедила Фондација "Алек Кавчић" и Завод за уџбенике и наставна средства.

Уџбеници у електронској форми могу се лако преузети, без шифре, пребацити на лични компјутер или одштампати.

Прошли су прописану процедуру, добили одобрење Министарства просвете а сада је на директорима школа и наставницима да одлуче, да ли ће родитељима уштедети новац и одабрати бесплатне уџбенике за своје школе.

Александар Кавчић, инжењер и научник каже да ће поставити и уџбенике за 4. и 8. разред да буду беслатни. 

"Сада је тај ударни период када наставници, просветни радници имају шансу да изаберу ове бесплатне уџбенике за наставу у својим одељењима То су уџбеници за трећи и за седми разред, они су доступни", истиче Кавчић. 

Према његовим речима неки од тих уџбеника су фондацијски уџбеници, а направили су и договор са Заводом и они су усптупили своје уџбенике да буду бесплатни и да буду доспутни деци Србије. 

"Невероватан гест Завода", наглашава Александар Кавчић. 

На тржишту уџбеника, тврди, обрће се велики новац а плаћају родитељи. За многе, нарочито оне који имају два или три ђака, то је озбиљан издатак, јер, комплет уџбеника, за један разред основне школе кошта и више од 20.000 динара.

"Уџбеници су јако скупи, издавачи, поготово страни јако пуно профитирају на њима и то се једном мора прекинути", сматра Кавчић.

Додаје да су у Америци уџбеници беслатни, дете не плаћа уџбеник у школи. 

"Ми смо овде направили слободно тржиште уџбеника а основна школа је обавезна. Нешто ту не штима. Не можете имати слободно тржиште за нешто што је обавеза", каже Кавчић.

Желе, каже, да помогну и школама у сиромашним срединама које се полако гасе. У наредној школској години, ђацима у неким од тих школа, поклониће уџбенике.