Читај ми!

Обичаји за Бадњи дан и Божић – ко меси чесницу, шта се у њу ставља и ко треба да буде положајник

Велики хришћански празник Божић обележавамо у време пандемије и зато је важно да и овај празник рођења Исуса Христа прославимо у кругу породице, наводи за РТС прота Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије. Истиче да је важно славити у души, у молитви и заједништву са породицом.

Прота Стојадин Павловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да Бадњи дан, Бадње вече и Божић имају бројне народне обичаје, који дају прослављању празника Христовог рођења посебну чар и чине га омиљеним.

У многим домовима пећи ће се чесница у коју ће бити стављен новчић, уносиће се бадњак и слама у кућу, пити дрен са вином, дочекивати положајник као врло драг гост који укућанима треба да донесе добро.

На Бадњи дан важе посебни поздрави: "Добро вече, Бадњаче" и: "Добро вече и срећно вам Бадње вече".

Кад су у питању обичаји за Божић чесница се меси ујутро. Домаћица у њу ставља зрно пшенице, гранчицу дрена, али и новчић за који се верује да ће донети срећу ономе ко га пронађе.

"Чесница представља божићни колач и тај метални новчић који је намењен неком добитнику, члану породице представља заправо један дар који је дошао од мудраца Христу у Витлајемској пећини и то се дакле наставља све време слављењем Божића", објашњава гост Јутарњег програма.

Бадњи дан је, каже, добио назив по томе што се уочи Божића у кућу уноси бадњак коме се додаје дрен, јер је међу Старим Словенима означавао биљку која доноси добро здравље свим укућанима. 

"У рану зору најмлађи и најстарији мушкарац из куће одлазе у шуму и секу бадњак, ако за то постоје услови данас стоји испред куће, сече се и уноси у вечерњим сатима, уноси се и слама у коју се стављају посебни мали дарови, а деца их увече траже по кући пијучући, тај обичај се традиционално зове пијукање у нашем народу. Након тога следи посна вечера на Бадње вече", објашњава Павловић.

Истиче да је Божић најрадоснији хришћански празник и да у припремама треба да учествују сви чланови породице, како би, како каже, гост Јутарњег програма, сви осетили радост кад седну за трпезу.

"Породица треба да буде ангажована, сваки члан породице треба да буде укључен у припреме, тиме се осећа радост и сваки члан породице види да је Божић његов", наводи Павловић.

Положајник почасни гост

Божић је породични празник и не иде се у посете. У кућу треба да уђе само положајник, који симболично долази да би укућанима донео срећу и благостање.

"Положајник представља мудраце са Истока и он је посебан гост у дому, некад је то договорен гост и најчешће, ако је то могуће, то је млађа особа, небитно ког је пола. Он представља део те породице на божићном доручку. Добија посебан поклон, наравно он тај поклон, условно речено, треба да заради са добрим жељама и здравицом коју изговара и добрим намерама које доноси тој кући. С тим жељама дом живи годину дана, а он се сматра и јесте заиста почасни гост на годишњем нивоу", објашњава Павловић.

Истиче да наш народ поштује обичаје, али да недостаје истинита заједница уједињења.

"Недостаје нам та истинита заједница уједињена око празника, уједињена око Христа, око Божје породице, а самим тим и око своје породице. Ако имамо јединствену породицу, онда имамо сигурну, стамену основну ћелију друштва. Ако имамо сигурну друштвену ћелију, онда ће нам и друштвена заједница не само унутар једне државе него и у међу државним просторима бити стаменија и сигурнија и биће више мира међу народима", наводи Павловић.

Додаје да су се људи због епидемије организовали и да су знатно опрезнији него за Васкрс.

"Ове године су људи знатно опрезнији, за Васкршњи пост је било мало теже се снаћи, јер је епидемија тек била кренула. За Божићни пост су се људи, како чујем, организовали и причешћивали су се и претходних недеља и данас на литургији, а неки ће то учинити ноћас и сутра", објашњава гост Јутарњег програма.

Наводи да ће се паљења бадњака бити организовано испред свих храмова.

"Ради се о отвореном простору и то не представља неку нарочиту опасност", оцењује Павловић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво