Читај ми!

Вандали угасили Вечну ватру на Гробљу ослободилаца Београда

Непознати починиоци оскрнавили су споменик Вечне ватре на Гробљу ослободилаца Београда. Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће споменик бити поправљен 6. јануара.

Споменик је оскрнављен у ноћи између уторка и среде, када су пламен угасили непознати починиоци и фарбом на њему написали "Ослободиоци? Не, никада" и прецртали срп и чекић.

Споменик су на свечаној церемонији упалили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и српски председник Александар Вучић током недавне посете Лаврова.

Весић: Починиоце најстроже казнити

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да полиција тренутно покушава да идентификује починиоце.

"Најоштрије осуђујем овај насилни акт уперен против свих оних који су херојски положили своје животе у ослобођењу Београда", написао је Весић на Фејсбук профилу.

Навео је да је реч о "беспризорном и ненормалном" делу и додао да ће се лично потрудити да починиоци буду што пре идентификовани и најстроже кажњени.

Весић је најавио да ће споменик "Вечне ватре" бити поправљен 6. јануара.  

Амбасада о скрнављењу споменика: Циничан покушај

Амбасада Руске Федерације у Београду саопштила је да је дубоко потресена "варварским скрнављењем" Вечне ватре на Гробљу ослободилаца Београда и истакла хитну реакцију руководства Србије, надлежних државних органа, власти престонице, као и СУБНОР-а на овај догађај.

Амбасада је овај чин оценила као "циничан покушај" сврставања Србије у низ оних европских земаља у којима су рат против споменика антифашистима и прекрајање историје добили системски карактер.

У саопштењу Амбасаде се наводи да не искључују могућност да су починиоци овог, како се наводи, кукавичког злочина деловали по спољном налогу, како би се унео раздор у братске односе између два народа.

"Сигурни смо да то у Србији неће проћи. Уверени смо да ће заједничким напорима споменик бити наредних дана у потпуности обновљен. Рачунамо да ће вандали бити заслужено кажњени. Наш свети дуг је да поштујемо сећања на јуначке претке који су дали своје животе за ослобођење света од човекомрзилачке идеологије нацизма", навела је Амбасада.

Додаје се да и даље намеравају да бране антифашистичке вредности од било ког насртаја и да посвећују приоритетну пажњу војно-меморијалном и истраживачком раду у чему, наводе, имају подршку српске јавности.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво