Читај ми!

Усвојен план за Макишко поље, инциденти уочи седнице

Инцидент уочи седнице Скупштине града Београда због плана за Макиш који је у међувремену и усвојен. Заменик градоначелника Горан Весић поручио: Испоштоваћемо све услове, изградња метроа неће угрозити водоизвориште.

Одборници Скупштине града Београда усвојили су план детаљне регулације за Макишко поље, који омогућева да следеће године почне градња метроа у престоници.

Тај план је у претходном периоду изазвао највише пажње јавности о томе да ли се тиме угрожава водоснадбевање грађана, а мишљења одборника су по том питању била подељена.

Седница је почела нешто после 10 сати, а део представника опозиције и удружења грађана је у покушају да спречи седницу, ушао у "предворје" зграде.

Они су тражили да се са дневног реда скине план детаљне регулације за Макишко поље.

Представници опозиционе одборничке групе "Грађански демократски форум - иницијатива жена Србије" су навели да ће овим планом, а пре свега због "неодговорног понашања надлежних институција" бити угрожено водоснадбевање. 

И представници Канцеларије за локалне и иновативне политике изразили су оштар протест због намере градских власти да се на територији хигијенско-санитарне зоне у Макишком пољу изгради комерцијално-стамбени простор.

Сви они тврде да је седница Скупштине града нелегитимна и да јавна расправа која је недавно одржана о плану за Макишко поље - уопште није била јавна.

Заменик градоначелника Горан Весић каже да је брига за изворишта злоупотребљена и да је то, према његовим речима, покушај да се заустави изградња метроа у Београду.

Весић: Изградња метроа неће угрозити водоизвориште 

Усвајање Плана детаљне регулације за Макишко поље значи почетак изградње метроа, у наредних девет месеци извршићемо експропријацију земљишта и почети да градимо метро до краја следеће године као што је и обећано, истакао је Весић, обраћајући се одборницима на  седници Скупштине града.

Када је реч о траси метроа Весић је подсетио да је консултовани стручњаци са Саобраћајног факултета, као и једнаод најбољих и најпознатијих компанија у Енглеској када је у питању планирање метроа која је радила неколико метроа у свету.

Он је истакао и да је урађен мастер план саобраћаја те подсетио да се ова траса метроа поклапа са трасом која је планирана 1974. године када је градоначелник био Бранко Пешић. 

Заменик градоначелника је напоменуо да, када је реч о заштити водоизворишта, у тој зони је увек била предвиђена градња.

Весић је рекао да је расписан тендер за изградњу водовода у Ритопеку, наводећи да ће у се у нижим деловима Ритопека радити око 7,5 километара водовода што ће, додао је, бити завршено до новембра следеће године.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво