Читај ми!

Снег завејао путеве на Пештери, оборио далеководе на Рудну - у пожешком крају 1.500 домаћинстава без струје

Јутрос је ка свим селима на Пештерској висоравни упућено је 15 машина за чишћење снега, без обзира да ли је пут непроходан или не, каже за РТС председник општине Сјеница Муниб Мујдагић. Без струје је око 1.500 домаћинстава у пожешком крају. Струја је стигла у центар Рудна, док су засеоци и даље више у мраку него што имају струју. У међувремену је пропуштен напон у 14 часова за Девиће, Остатију и Коритник.

Муниб Мијдагић наводи да је на појединим деловима Пештери нападало и до 30 центиметара снежног покривача, али да ће до краја дана сви путеви бити проходни.

Непроходни су путеви од Карајукића бунари ка Бољарама и Црвском.

Подсећа да Општина Сјеница одржава више од 700 километара путева који воде ка удаљеним Пештерским селима. Магистрални и регионални путни правци су проходни.

Тренутно су без струје мештани села Баре, Гоње и Шаре па је без струје око 800 људи, а у Сјеници нема једне фазе.

Екипе Електродистрибуције су на терену па се очекује да квар буде отклоњен током дана.

Снег који је јуче падао узроковао је кварове на електромрежи у пожешком крају. Без струје је тренутно око 1.500 домаћинстава, а међу најтежим кваровима је вод у Јелен Долу.

Екипе су на терену биле и током целе ноћи, а током дана се очекује нормализација у испоруци електричне енергије.

Путари су током ноћи радили на чишћењу путне мреже, па су сви путеви проходни.

Снег и дрвеће обарали далеководе на Рудну

Под притиском тешког и мокрог снега ломиле су се гране дрвећа, падале и кидале далеководе. На Рудну висина снежног покривача је 20 центиметара.

Комплетно сеоско подручје је имало проблеме са електричном енергијом, али је струја стигла у центар Рудна, док су засеоци и даље више у мраку него што имају струју, јавља дописник РТС-а.

Монтерске екипе раде без престанка и отклањају кварове на далеководима које снег обара на Рудну.

"Због влажног снега и падања дрвећа, кидани су далеководи. Свим расположивим снагама покушавамо да оспособимо сеоске далеководе. Три екипе су од јуче у 10 сати непрекидно на терену, али се у поједина села и засеоке Рудна враћамо поново јер је мрежа разуђена, стабла обарају далеководе на другом крају висоравни", рекао је за РТС Него Нешовић из ЕД Краљево.

Нешовић каже да у појединим засеоцима струја и даље повремено нестаје, али верује да ће успети да до вечерас нормализују снабдевање електричном енергијом на Рудну.

Саобраћај се на Рудну за сада одвија без проблема.

"Радници Предузећа за путеве непрекидно чисте, нисмо завејани. Проблем су нам телефонске и интернет везе. Струја мало по мало нестане, али ово је за монтере ЕД јако тежак терен јер је огромно подручје, дрвеће обори нови далековод", каже за РТС Слађа Миликић са Рудна.

Радницима Електродистрибуције помажу и путари, уклањају дрвеће са коловоза, сеоских путева.