Читај ми!

Недимовић за РТС: Српска малина потукла све рекорде у извозу - пробија се и у Турску

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да ће у 2020. години, српска пољопривреда имати раст од преко 5 одсто у односу на 2019. која је била рекордна. Српска малина ове године је све рекорде потукла у погледу извоза, који износи 247 милиона долара, каже Недимовић.

Цео свет је изгледа тек у години, коју испраћамо схватио да је храна злато. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је Србија земља пољопривредника, бар 52 или 53 људи одсто су повезани директно или индиректно са пољопривредом.

"Али има једна ствар која је била важна у овој години и што је позитивно у серији несрећа - као друштво смо схватили које је место пољопривреде и хране у целом систему безбедности једне земље", рекао је Недимовић.

Према његовим релима, здравство је испливало у први план као једна од нових алатки којима се штити држава.

"Када немате храну, настаје гомила проблема, погледајте земље у окружењу у марту и априлу, неке које смо сматрали да су на врхунском степену развоја, где су були празни рафови. У Србији је било увек довољно хране - када нисмо имали нешто два или три дана као квасац било га је 4. дана, произвели смо га у Србији", рекао је Недимновић.

Друштво може да брине о другим стварима и то је нови аспект српске пољопривреде и поњопривредника - да су гарант постојања српске државе, рекао је Недимовић. 

Улагање од 53 милијарде динара

Недимовић каже да ће у 2020. години, српска пољопривреда имати раст од преко 5 одсто у односу на 2019. која је била рекордна, значајно ће бити учешће пољопривреде у БДП-а, у борби читаве Владе да се обезбеди не велики пад БДП, не већи од 1 одсто, у односу на друге земље где је пад 7, 8 или 10 одсто имају пад БДП-а, то даје гарант Србији да у 2021. можемо ићи искорак напред.

Новац ће се користити за опрему, механизацију, системе за наводњавање, за класичне субвенције по литри млека, за товно и млечно говедарство, ако желите да купите млечну краву добијате 50 одсто поврата од државе.

"Када купите трактор који кошта 15.000 евра, држава вам даје 7.500 евра назад", рекао је он.

Шта можете са милион и по динара 

Проширена је листа младих пољопривредника, који добијају новац. 

"Нова политика, стартапови за малде, било је 5.200 пријава, 4.700 је испунило услове, преко 3.000 је исплаћено - добију милион и по динара гранта, дужни су да обезбеде још 25 одсто својих споствених средстава и да улажу у пољоприведну производњу", рекао је Недимовић. 

Истиче да су првих десет на ранг листи су људи из Медвеђе, Бојника, Куршумлије, свхра мере је да млади остнау на селу, у срединма где је кренула миграција становништва по градовима, да се баве пољопривредном - воћарством, повртатством, сточарством. 

"Шта могу са милион и по динара да урдим - можете 2 хеката вишње да подиогнете са комплетним системом за наводњавање, да купите 30 до 40 оваца ило коза, затим да подгинете добар пластеник и да имате две до три бербе годишње и месечну зараду од 1.000 евра", каже министар пољопривреде.

Извоз малине 247 милиона долара

У првих девет месеци размена између Србије и Турске достигла је 100 милиона евра. Заинтересовани су за срспку малину. 

"Српска малина ове године је све рекорде потукла у погледу извоза, 247 милиона долара, а 130 милиона долара извоза јабука. Имаћемо рекорд, воће и поврће дохватиће милијарду долара извоз у читав свет", каже Недимовић.

Истиче да се упркос пандемији обарају рекорди. "Воће и поврће друге класе, треће класе да идемо са прехрамбеном индустријом, нове мере Владе Србије вза подршку прехрамбеној индустрији од Нове године крећу", рекао је Недимовић.

Пољопривреда је гарант стабилности, али не може да доведе до великог развоја, сматра министар. 

"Турска рачуна на поновно интензивирање туризма од јуна и јула, када крене вакцинација, они су куповали у Чилеу малину а сада из Србије, без царине. Ићи ћемо са боровницама и другим културама које до сада нисмо имали и да покушамо са још пар десетина милиона евра извоза робе да имамо", рекао је Нединмовић. 

Стратегија развоја виноградарства

Недимовић указује да је то значајан је ресурс, јер како каже, нисмо 20 до 30 година обраћали пажњу, српко друштво постаје све јаче и тражња за том врстом робе постаје све већа. 

Циљ је да сваке године имамо од 700 до 1.000 хектара нових засада, 36 нових винарија биће на простору Србије, од Палића до Жупе Александровачке, па око Неготина.

"Морамо да развијамо винарије и сваке године биће нови позиви у том правцу, а идемо у правцу развоја производње ракије. Имамо робу друге и треће класе која најбоље може за ракију да оде, имали смо ИПАРД конкурс - 309 људи је конкурисало за агротуризам, 40 до 50 милиона евра ће бити пласирано, а вино, ракија, месо, сир ће бити пласирани у агротуризму", рекао је Недимовић.

"Из ове короне изаћи ћемо јачи", закључио је Недимовић.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво