Читај ми!

Музеј Николе Тесле сели се у зграду Термоелектране "Снага и светлост" на Дорћолу

Музеј Николе Тесле биће пресељен у зграду Термоелектране "Снага и светлост", одлучила је Влада Србије, саопштили су из Министарства културе и информисања.

Како се наводи, зграда Термоелектране "Снага и светлост" у Београду у потпуности одговара потребама Музеја Николе Тесле.

Ова изузетно значајна установа културе, која чува највећу збирку докумената о животу и раду Николе Тесле, на овај начин добиће адекватан простор како би наставила са промовисањем лика и дела једног од највећих умова 20. века, додаје се у саопштењу.

Објекат Термоелектране "Снага и светлост" саграђен је у периоду од 1930. до 1932. године, према пројекту Швајцарског друштва за електрификацију и саобраћај из Базела и састоји се из зграде Електране, порталног крана са рукавцем, пумпне станице и филтерског постројења.

Утврђен је за споменик културе.

Покретна културна добра везана за живот и дело Николе Тесле, која чине збирни фонд Музеја, разврставају се на начин који омогућава правилно обављање прописаних послова заштите културних добара и савремену музеолошку презентацију музејских збирки и то збирки предмета из области електротехнике, машинства, хемијске технологије, ситних техничких предмета, личних предмета Николе Тесле, ликовне и примењене уметности из заоставштине Николе Тесле, меморијалних предмета, као и збирка ликовне и примењене уметности Музеја Николе Тесле.

Музеј Николе Тесле је 21. маја 2020. године постао републичка установа културе.

Термоелектрана "Снага и светлост" се налази на десној обали Дунава, у марини "Дорћол", на територији општине Стари град, у граду Београду. Била је у функцији од 1932. до 1969. године.

Представља део индустријског наслеђа, значајних културно-историјских и архитектонско-урбанистичких вредности у привредној, техничкој, друштвеној и градитељској прошлости Београда.

Цео комплекс са околином је проглашен спомеником културе решењем из 2013. године.