Читај ми!

Лавров прочитао Путиново писмо у Храму Светог Саве, какву је поруку послао председник Русије

Председник Русије Владимир Путин честитао је председнику Србије Александру Вучићу и српском народу завршетак радова на мозаику у Храму Светог Савет Саве и истакао да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа.

Ове поруке у писму које је упутио председник Путин прочитао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који је заједно са председником Србије Александром Вучићем посетио Храм Светог Саве на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог патријарха Иринеја.

"Само подизање ове величанствене цркве је инспирисало и уједињавало више генерација Срба који су хтели да овековече сећање на Светог Саву, оснивача СПЦ и њеног првог архиепископа, патриоту, просветитеља и родоначелника националне књижевности", навео је Путин у писму.

Мозаик који улепшава зидове Храма створили су српски и руски мајстори и та сарадња је веома важна и симболична, посебно у контексту братског пријатељства и духовне блискости које од старих времена уједињавају наше народе, нагласио је председник Русије.

Подсетио је да је патријарх Иринеј поклањао велику пажњу радовима у Храму, као и да је након свог упокојења и сахрањен у крипти Храма.

"Хтео бих да поновим искрено саучешће поводом његове смрти. Молим да пренесете најискренију захвалност свима којима су доприносили и који доприносе подизању храма, као и жеље среће и благостања Београђанима и свим грађанима Србије", поручио је Владимир Путин у писму.

Лавров је у своје име и у име целог руског народа изразио саучешће грађанима Србије због смрти патријарха и упутио им топле поздраве.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво