Читај ми!

Хеклање, плетење, вез и жеље за напретком - жене са Косова

Срби на Косову и Метохији имају богату културну традицију коју са поносом истичу. Она је посебно видљива на рукотворинама на којима доминира чувени „косовски вез" који се преноси с генерације на генерацију и тако чува од заборава. Чувају се и остале етничке вредности, другачији мотиви и начин израде, али и богата трпеза.

Део радиности жена са централног Косова био је претходних дана изложен у Дому културе у Грачаници.

Хаљине, ручно везени и ткани ћилими и теписи, разни декоративни предмети, али и широк избор јела из косовске кухиње. То је део културне традиције коју жене са Косова, вредним рукама обављају.

„Хеклам, везем, плетем, али радим и друге рукотворине. Треба неговати тај рад, иако се слабо жена прикључује приметили смо да је више заинтересованих у последње време. Ми смо вољне да помогнемо свима онима које желе да се придруже", каже Весна Миладиновић из Доње Брњице.

Плетиље, ткаље, домаћице из српских средина на централном Косову окупила је иорганизовала организација жена „Авенија". И то чини већ 20 година. Тренутно их је више од 500 из различитих српских средина.

„Почели смо првенствено економски развој. У оквиру удружења ради радионица шивења, ткања, вез, хеклање, плетење и национална кухиња. Учествовали смо годинама на сајму мале привреде бизнис база у Београду, Новом Саду, били смо на српско-баварском сабору у Немачкој", испричала је Јелена Аксић из Лапљег Села.

Осим што негује традицију, у овој организацији брину и о положају жена, њиховој економској стабилности и запошљавању, те пружају подршку и у случајевима породичног насиља.

У „Авенији" међутим истичу да за њихов рад нема превише заинтересованости од стране представника институција.

„Постигли смо много тога у економском развоју жена, постигли смо исто и када је заштита људских права, трајемо. Што је за нас јако важно, то је стварно тимски рад, ту су наше чланице које се стално допуњују и које желе да уложе све оно што оне сматрају да могу", рекла је Гордана Ђорић из удружења „Авенија".

Жене из „Авеније" су на Косову широм познате, али су са својим предметима и националном кухињом биле видљиве и на многобројним сајмовима како у Србији, тако и у земљама региона.

Неизоставан је и њихов хуманитарни рад.

Током обележавања годишњице постојања чланице удружења, прикупљале су помоћ за лечење двогодишњег Вуксана Здравковића из Штрпца који болује од спиналне мишићне атрофије, тешке прогресивне болести.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво