Читај ми!

Протест због смањења казне Дарку Тасићу, осуђеном за страдање Албанаца у Малој Круши

Неколико десетина представника породица из Мале Круше код Ораховца, чији су чланови убијени током сукоба на Косову, протестовали су испред седишта Апелационог суда у Приштини због смањења казне Дарку Тасићу, окривљеном за ратни злочин у том селу.

Посебно одељење Апелационог суда у Призрену осудило је Дарка Тасића на 11 година затвора на основу оптужнице да је током сукоба на Косову починио ратни злочин у Малој Круши.

Тасић је претходно у првостепеном поступку осуђен на 22 године затвора, али су његови браниоци поднели жалбу. Одлуком Апелационог суда првостепена пресуда је измењена у погледу правне квалификације кривичног дела и одлуке о казни.

Представници породица чији су чланови породица настрадали носили су транспаренте: "Желимо правду, казну за злочинца", "Круша не опрашта крв", "Где су? 20 година чекања Мале Круше".

Обратио им се председник Апелационог суда Хасан Шаља, рекавши да нема доказа да је Дарко Тасић био убица.

Позвао их је да уђу у просторије суда, што су они одбили, револтирани изјавом да Тасић није убица.

Адвокати Љубомир Пантовић и Дејан Васић, браниоци Дарка Тасића, најавили су да ће по добијању пресуде и њеног разматрања вероватно поднети захтев за заштиту законитости Врховном суду и тражити преиспитивање пресуде Апелационог суда.

Истичу да за дела која се Тасићу стављају на терет "нема доказа његове кривице".

Тасић је, према наводима оптужнице, оптужен "да је у периоду од 15. до 26. марта 1999. године, заједно са српском полицијом и војним снагама учествовао у пљачкању и уништавању имовине цивилног становништва, паљењу кућа, узимању пољопривредних возила и других вредних предмета, посебно породици Хајдари".

Оптужница такође терети Тасића за "скрнављење лешева, спаљивање лешева заједно са другим полицијским и паравојним снагама и бацање лешева у реку Дрим, у месту ван села Мала Круша".

Одлуком Апелационог суда оптуженом Тасићу ће у казну затвора од 11 година бити урачунато и време проведено у притвору. Ухапшен је и притворен пре три године.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво