Читај ми!

За 10 година убијено 320 жена, многе од њих нису пријавиле насилника

У Србији, у просеку, на сваких 10 дана буде убијена једна жена у породичном насиљу. Од почетка године, страдале су њих 22. Нема државе која је искоренила партнерско и породично насиље, али је оно чешће у друштвима које га толеришу. Србија наставља пројекат "Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама", који је пре 10 година почела са амбасадом Шведске и УНДП, а у наредном периоду приоритет ће бити боља процена ризика и рад са насилницима. За то је обезбеђено милион и по долара.

Сваки четврти младић у Србији сматра да није страшно уколико удари шамар својој партнерки и да је сексуално узнемиравање фаза одрастања. Да је нормално повремено тући своју девојку сматра сваки десети. И док поједини тако мисле, многе девојке и жене трпе насиље и у тишини пате.

"Знате законе смо променили, дорадићемо их још, али то није довољно да ли ће изаћи да пријави или не. Ако погледамо структуру оних који сад пријављују насиље, број пријава насиља расте. Оно где је тренутно највећи проблем јесу ромска популација која не пријављује насиље, жене са инвалидитетом које  0,01 посто пријављују насиље, а трпе га сигурно и жене са села", каже потпредседница владе Зорана Михајловић.

Неретко жене плате животом и када пријаве насиље, јер нико не контролише да ли насилник поштује изречену меру. Страхује се да је број убијених жена већи од оног који се објави у јавности.

"То не знам зашто је тако, мислим ми имамо податке, додуше ми заиста радимо и са НВО и са институцијама. Нема разлога да то кријемо, то је то, тако живимо то је наша реалност. Ми имамо жене које су данас убијене зато што су жене. И што више будемо то стављали пред јавност мислим да сигурно можемо да напаравимо корак да се с тим изборимо", додаје Зорана Михајловић.

Када је породично и партнерско насиље у питању, изгледа да нема много разлике између развијених и мање развијених земаља. У Шведској је примера ради у протекле четири године убијено стотину жена.

"Имамо пуно трагичних прича које личе на оно што видимо понекад и у Србији. Много жртава се не разликује, скоро чудно с обзиром на то да Шведска има много више ресурса за решавање разних друштвених проблема, али истовремено имамо исте изазове и изгледа да се све не своди на ресурсе", наводи амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин.

"Већина жена нема где да побегне, јер не могу да издржавају себе и своју децу. Друга ствар је мењање културе и свести, јер оно што видимо јесте да људи толеришу насиље. То треба да се промени ако очекујемо да се жене охрабре и пријаве насиље", додаје Франсис Пикап из УНДП.

У претходних 10 година Србија је изгубила 320 жена у партнерском или породичном насиљу. Иза њих је остало више од 450 деце. Многе од њих никада нису пријављивале насилника.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво