Читај ми!

Инзбрук: На спомен-плочи писаће да је Диана Будисављевић спасила углавном српску децу

Сенат града Инзбрука једногласно је одлучио да на родној кући Диане Будисављевић постави спомен-плочу на којој ће, између осталог, писати да је спасавала углавном српску децу из логора НДХ.

Чланови Сената и Одбора за културу Града Инзбрука су 18. новембра на седници Сената Града Инсбрука једногласно усвојили коначну верзију текста на спомен-плочи за Диану Будисављевић (девојачки Обексер).

Усвојен текст који ће стајати на спомен-плочи:

Диана Будисављевић, девојачки Обексер

1891–1978.

Диана Будисављевић из Инзбрука је током Другог светског рата уз помоћ других подржавалаца спасила више хиљаде претежно српске деце из концентрационих логора фашистичког усташког режима у тадашњој "Независној Држави Хрватској".

Тек много година после њене смрти њен хумани ангажман постао је познат и у њеном родном граду. Овом спомен-плочом на њеној родитељској кући Град Инзбрук одаје пошту овој храброј жени.

Градска општина Инзбрук 

"Најважније да се идентитет жртава не прећути" 

Српска православна омладина Инзбрука (СПОЈИ) истиче да их веома радује што се Град одлучио за верзију имена Диане Будисављевић, каква је, истичу, и на њеном надгробном споменику на инзбрушком Западном гробљу.

"Овим писмом Вам, међутим, желимо исказати наше огромно поштовање, јер сте као представници нашег заједничког града Инзбрука поново показали храброст и на крају одлучили да огромну већину, од геноцида, спасене деце назовете својим именом и тако их сачувате од заборава. То је веома важан и кључни корак који доказује да се у Инзбруку обраћа пажња на све аспекте једне савремене и живе културе сећања. Најважније у томе јесте свакако да се идентитет жртава, а у овом случају спасене деце, не прећути, што сте Вашом одлуком успешно и спровели у дело", наводи СПОЈИ.

Надају се да ће плоча бити веома прихваћена од шире јавности и служити као инспирација за наставак успешне културе сећања у Инзбруку и Аустрији.

Социјалдемократски покрет ослободилаца Тирола и СПОЈИ први су покренули иницијативу да се сачува сећање на Диану Будисављевић (дев. Обексер) и то 2010. године.

Тада су покушали да издејствују постављање спомен-плоче на њеној родној кући у улици Марије Терезије у самом центру Инзбрука. Оно што тада није пошло за руком, сада је кроз преузимање ове тематике од града Инзбрука, успело.