Читај ми!

Брнабић: Градећи ауто-путеве градимо јачу Србију

Премијерка Ана Брнабић која је обишла са министром грађевинарства Томиславом Момировићем радове на деоници Кузмин-Сремска Рача, у оквиру зградње ауто-пута Београд-Сарајевода градећи ауто-путеве, градимо јачу Србију.

Ана Брнабић је казала да је извођач, турска фирма "Ташјапи", обећала да ће радови на аутопуту Кузмин - Сремска Рача бити завршени до краја 2022. године.

Каже да ће нови мост на Сави у оквиру тог ауто-пута бити готов до октобра 2022.

"Дошла сам да видим како напредују радови. Изузетно је важно да у овако тешким околностима у којима живимо да настаивмо да градимо и реализујемо овакве пројекте, као и да наставимо као влада да имамо што ефикаснију имплементацију програма Србија 2025", нагласила је Брнабићева.

Истиче да је обећала грађанима да ће 2025. године просечна плата бити 900 евра, а пензија између 430 и 450 евра.

"Градња аутопута Кузмин-Сремска Рача је један од важнијих пројеката у оквиру програма Србија 2025", навела је премијерка и додала да је тај пројекат вредан укупно 250 милиона евра, заједно с пројектовањем, док је само извођење радова 220 милиона евра.

"Градимо јачу Србију"

Каже да ће се паралелно пројектовати друга деоница ка Сарајеву од Пожеге до Котромана, која би требало да буде готова до краја 2021. године, како би почетком 2023. могла да крене изградња.

"Имамо амбициозне планове и циљеве, желимо да градимо Србију која је много економски јача и снажнија и да грађани могу да остану да живе у Србији. Градимо јачу Србију, а ово је једна од коцкица у том мозаику који се зове јача Србија", нагласила је Брнабићева.

Рекла је да живимо у тешком времену због ковида 19, али да је уверена да ћемо изаћи још јачи из 2020. и да ћемо ићи напред у наредним годинама.

Брнабићева и Момировић су прво посетили градилишни камп турског извођача "Ташјапи" код Кузмина, а потом су обишли радове на изградњи новог моста на Сави у Сремској Рачи.

Ауто-пут Београд-Сарајево један од највећих пројеката у региону

Укупна дужина моста је 1.310 метара.

Састоји од прилазних бетонских конструкција на левој и десној обали Саве, дужине 530 метара и 450 метара и челичне конструкције над реком дужине 330 метара.

Изградња ауто-пута Београд-Сарајево је један од највећих инфраструктурних пројеката у целом региону, а укупна процењена вредност те инвестиције је око две милијарде евра.

Србија је прошле године кренула у изградњу прве деонице, од Сремске Раче до Кузмина, у дужини од 18 километара, а вредност инвестиције је 220 милиона евра.

Ради се пројектна документација за другу деоницу, Пожега-Котроман, у дужини од око 60 километара, а вредност тог дела аутопута је око 830 милиона евра.

Такође, Србија ће учествовати и у изградњи деонице Рача-Бијељина на територији Републике Српске, у дужини од 17 километара, а процењена вредност радова је око 136 милиона евра, не рачунајући експропријацију и друге трошкове.

Ауто-пут Београд-Сарајево ће бити први ауто-пут између Србије и неке од земаља у региону где ћемо имати заједничке границне прелазе: у Сремској Рачи на територији Србије, а у Котроману на територији БиХ.

Србија посвећена регионалном повезивању 

Премијерка Ана Брнбић изјавила је да је Србија посвећена регионалном и инфраструктурном повезивању јер само јак, стабилан, добро повезан регион значи бољи квалитет живота за све грађане региона а самим тим и јачу и стабилнију Србију.

"Немамо дилеме у вези са регионалним инфраструктурним повезивањем, што је део Берлинског процеса. Ми смо томе посвећени", рекла је Брнабићева после обиласка радова на деоници аутопута Кузмин - Сремска Рача.

Додала је да ће бити уложена додатна средства у инфраструктурно повезивање региона, али и инфраструктурно повезивање Србије.

Укупна вредност ове деонице са мостом преко Саве је 250 милиона евра, а за другу деоницу аутопута Београд - Сарајево тренутно се ради пројектно-техничка документација.

"Када буде завшена, знаћемо тачну цену. Процењујемо да може да буде чак и 800 милона евра. Изузетно је скупа јер је и доста дужа, али је важна за републику Србију, западну Србију и регионално повезивање", рекла је премијерка.

У овом тренутку радови на првој деоници аутопута финансирају турске финансијске институције и буџет Србије, а Брнабићева је истакла велики значај партнерства с Турском и најавила наставак партнерства и на деоници Пожега - Котроман.

Инвестирање у инфраструктуру подизање целе економије

Сви смо свесни колико инвестирање у путну привреду значи не само за саобраћај него и за подизање целе економије, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, пошто је с премијерком обишао радове на деоници аутопута Кузмин-Сремска Рача.

Оценио је да ауто-пут Београд-Сарајево не спаја само две државе него и наше народе. "Политика наше земље и председника Вучића да у будућности подигнемо економију како наше земље тако и целог региона. Наша је политика јединства и заједничког напретка", рекао је министар.

"То је храбро обећање које подиже наша очекивања у сваком погледу и уверен сам да ћемо у будућности у сваком погледу још боље сарађивати", рекао је министар Момировић. Навео је да ће будући коридор спојити Београд и Сарајево, али и омогућити повезивање на међународне линије, као и да градови као што су Тузла, Бањалука и Бијељина буду никад ближе.

Истакао је да су се код овог посла власти Србије концентрисале на рокове и додао да се готово сви ресурси неопходни за извођење радова користе из Србије и да се увози само оно што не производимо.

Навео је да је приоритет да се инвестициони талас искористи да подигне ниво домаћег знања, па да наше фирме изађу ван оквира Србије и да ми продајемо ноу-хау.

"Очекујемо да ће у будућности много више наших фирми ии инжењера бити ангажовано и на овом пројекту када се радови на самој траси разбуктају", рекао је Момировић. Оценио је да ниво инвестиција који је сада у Србији, наша земља није видела деценијама. 

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара