Читај ми!

"Ускоро усвајање акционог плана за спровођење Медијске стратегије"

Председница ВладеАна Брнабић одржала је састанак са потпредседницом владе и министарком културе и информисања Мајом Гојковић и представницима релевантних институција на којем је разговарано о безбедности новинара.

Састанку су присуствовали омбудсман Зоран Пашалић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара Веран Матић, заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковиће и начелник Полицијске управе Нови Сад Слободан Малешић.

Премијерка је на састанку рекла да се ускоро на седници владе очекује усвајање акционог плана за спровођење Медијске стратегије, а затим и низ измена и допуна закона из те области, како би се успоставио систем који ће заиста функционисати и правовремено и адекватно реаговати на претње и нападе на новинаре.

Брнабићева је нагласила да треба да се успостави јединствена база података и да жели да зна да је држава учинила све како би се олакшало правовремено реаговање.

Министарка Гојковић је указала да након доношења акционог плана предстоји важан посао усвајања медијских закона и додала да је повукла све кривичне пријаве које је њен претходних поднео против новинара, а које су се односиле на њихов рад.

Према речима обудсмана Пашалића, на сваки проблем који је дефинисан може да се реагује и зато је неопходно прецизирати да ли се ради о нападу, претњи или је реч о нечем другом, а усвајање измена и допуна закона требало би да доведе до тога да се спрече напади на новинаре.

Неопходно је да се поново врати поверење у институције, сматра Веран Матић, уз образложење да је изграђен стереотип да се лоше ради у случајевима напада на новинаре, јер чињенице говоре да постоје предмети који годинама нису решени. Матић је додао да у измењен закон треба унети и оно што новинари дефинишу као притисак.

Заменик републичког јавног тужиоца Стаменковић обавестио је премијерку да та институција моментално реагује чим неко пријави напад на новинара и да не постоји предмет у којем нешто није предузето.

Све што Републичко јавно тужилаштво треба да уради биће урађено, подвукао је Стаменковић, али и упозорио да има и лажних пријава.

Начелник Полицијске управе Нови Сад Малешић рекао је да полиција врло пажљиво третира сваку пријаву која јој је упућена, додајући да постоје оправдане сумње да је било претеране употребе силе на недавним демонстрацијама у Београду.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво