Читај ми!

Електронски факултет у Нишу добио савремену лабораторију на 7.000 квадрата

После Научно-технолошког парка, отвореног у јуну, у Нишу је почела да ради и лабораторијска ламела при Електронском факултету, која је саграђена за мање од две године. Више од 20 милиона евра Влада је уз помоћ Европске инвестиционе банке уложила у обе зграде, намењене истраживачима, студентима, стартап компанијама.

Ниш је у прошлом веку важио за град електронике, а пројекти за научни парк и ламелу били су само снови. Ове 2020. отворене су обе зграде.

"Да се поносимо том традицијом коју Ниш има као град електронике, али и да не гледамо више на ту прошлост са сетом, размишљајући о томе шта смо некада били, већ да на то надограђујемо, и да данас надограђујући на то градимо Ниш као град напредних технологија у будућности", рекла је Ана Брнабић, председница Владе.

Лабораторијска ламела са 7.000 квадрата у чијим просторијама је већ савремена опрема спојена је са Електронским факултетом и у непосредној је близини Научно-технолошког парка. Циљеви су унапређење наставе и сарадње са привредом.

"Истраживачи који се баве научно-истраживачким радом сарађују у различитим областима и да формирамо једно мултидисциплинарно окружење у коме ће студенти радити са најсавременијом опремом", истиче проф. др Драган Манчић, декан Електронског факултета.

"Наставите да будете храбри, како бисмо као град ишли брже у корак са светом, јер то заслужују све садашње, али и будуће генерације које се овде школују и које ће бирајући између Србије и можда света изабрати управо Србију и наш Ниш", поручила је Драгана Сотировски, градоначелница Ниша.

Електронски факултет овим простором у години у којој обележава 60 година од оснивања постаје један од најпрестижнијих, а годинама у назад по заинтересованости студената је и један од најтраженијих.