Читај ми!

Верска служба у Војсци Србије – три религије које се поштују

Припадници Министарства одбране и Војске Србије различите су вере и нације. Највише има припадника православне вероисповести, али не и мали број оних који испољавају римокатоличку, као и исламску веру.

Висок морал важан је за све војске и један од начина јачања морала је увођење верске службе. Почетком августа 2013. године обновљена је верска служба у Војсци Србије и тиме наставаљена традиција која је престала у време Другог светског рата.

Након 2000-их, низом закона и аката, поново је успостваљена верска служба. Начелник одељења за веру у Генералштабу, пуковник др Саша Милутовић, истиче да је тиме остварен висок ниво остваривања људских права у Војсци Србије.

"Када говоримо о људским правима, један од најзначајнијих критеријума заправо јесте остваривање слободе вероисповести. Верска служба у Војсци Србије је организована на тактичком, оперативном и стратегијском нивоу", каже начелник одељења за веру.

Милутиновић додаје да је на почетку израђен дугорочни план развоја Верске службе, где је између осталог предвиђено 50 богослужбених простора. До сада је отворено 44, али и 5 молитвених простора, а верска служба омогућена је и припадницима у мировним мисијама.

Војска Србије има главног војног свештеника, главног војног капелана и главног војног имама и сви они имају свог помоћника који је подофицир и који их у случају рата брани својим оружјем.

Број војних свештеника расте и поред главног, постоји више од 15 њих који су распоређени унутар јединица Војске Србије, а за све њих посебно је занимљиво то што су и свештеници и официри.

Две религије у касарни "Бачка" у Бачкој Тополи

Да бисмо се уверила у деловање верске службе на терену и односа између припадника различитих вероисповести, екипа емисије "Дозволите..." отишла је у касарну "Бачка" у Бачкој Тополи, где су смештена два богослужбена простора, за православце и за католике.

Римокатоличку мису у касарни "Бачка" служио је главни војни капелан Војске Србије потпуковник Горан Аврамов, а сарадња различитих конфесија видљива је на сваком кораку. Пре почетка мисе, помоћник православног свештеника и помоћник капелана помажу један другоме у припремама за почетак богослужења.

"Изузетно је битан морал, као свештено лице ви можете пуно да допринесете да тај морал у нашој војсци и дух патриотизма и родољубља може да достигне један завидан ниво. Посебно ниво морала, јер изузетно је битно да је човек моралан у своме животу и да поштује Божје заповести и да живи по Божјим заповестима. То и јесте наша главна улог", објашњава Аврамов.

Након мисе, на којој су присуствовала и два православна војна свештеника, заједно смо се упутили у православни богослужбени простор на службу. У касарни "Бачка", стално је присутан свештеник капетан Љубиша Човић, коме се не тако ретко обрате и католици за духовни савет.

"Што се тиче односа, било православних, било римокатоличких или припадника исламске верске заједнице, однос њихов према мени и мој према њима заиста је очински и братски. Ја се једнако радујем и једнима и другима и трећима и све њих сматрам својима јер видим да и они мене сматрају својим", истиче свештеник Човић.

Након мисе и службе, камере су се угасиле и заиста смо се уверили у срдачан однос између свештеника различитих вероисповести, њихових помоћника, али и осталих припадника Војске Србије у Бачкој Тополи. 

Јединствени богослужбени простор у Новом Пазару

Следећа станица била је касарна "Рифат Бурџевић Тршо" у Новом Пазару, где се у истој згради, један до другог, налазе исламски и православни богослужбени простор. Заједно са главним војним имамом Војске Србије мајором Мустафом Јусуфспахићем, који је уједно и београдски муфтија, упутили смо се из Београда у Нови Пазар.

У ова бурна времена, када многи злоупотребљавају и генерализују различите религије, а нарочито исламску, питали смо главног имама Војске Србије како ислам гледа на одбрану земље.

"Веза ислама и одбране земље најбоље ће се показати кроз речи Божјег посланика Мухамеда: Не раздвајај веру од љубави према земљи. Љубав према земљи је део вере. Према томе, волети земљу, бранити је, обавеза је сваког муслимана у оној земљи која не узурпира права муслимана. А ми у овој земљи, хвала Богу, имамо и правне акте и сва права која су дата свима, дата су и нама муслиманима", истиче Јусуфспахић.

Као доказ чињенице о поштовању верских права муслимана у Војсци Србије, главни имам истиче и постојање три богослужбена простора, али и још једну, њима важну ствар.

"Колико чујем, поштује се и право на исхрану која је адекватна припадницима исламске вероисповести и ми смо једноставно равноправни са свима. И ову бих прилику искористио да позовем муслимане Србије да своју децу дају у Војску Србије, јер Србија је наша земља. Ми смо обавезни да чувамо њен суверенитет и да будемо део одбрамбеног система ове земље", додаје главни војни имам.

У православном богослужбеном простору, сачекао нас је свештеник поручник Владан Вуковић, тренутно једини свештеник у Другој бригади. Он је чешће у касарни у Новом Пазару од главног имама, те му се неретко за помоћ обраћају и припадници исламске вероисповести.

"Сарадња са припадницима исламске вероисповести је јако добра. Посебно истичемо добру и коректну сарадњу са главним војним имамом мајором Мустафом Јусуфспахићем и заставником Елвиром Смаилагићем, који је овде и задужен за припаднике исламске вероисповести и вршење богослужења. Припадници исламске вероисповести се некада и нама обраћају за одређење потребе и ми у договору и координацији са главним војним имамом трудимо се да испунимо све захтеве и потребе припадника", каже свештеник Вуковић.

На недавно завршеној вежби "Садејство 2020" на привременом полигону Пештер, заједно са војницима био је и свештеник поручник Вуковић.

"На Пештери смо формирали богослужбени простор у теренским условима на самом полигону. Искуства су јако позитивна јер доста припадника је долазило на богослужење и обраћало се мени као свештенику за разговор, за молитву, за исповест. Једно јако драгоцено искуство, иако сам терен носи своју тежину и свој напор, опет присуство војног свештеника је значило припадницима наше бригаде и других јединица који су били ту стационирани у току саме вежбе", додаје Вуковић.

Враћање верске службе у Војску Србије, свакако је велика и значајна ствар. Оно што је важније, то је да њено спровођење у одбрамбени систем иде узлазном путањом. Право сваког припадника војске да испољава своју веру више нико не доводи у питање.

У питање се не доводи ни братски однос између три вероисповести које проповедају да је одбрана Србије право и обавеза свих верника.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво