Читај ми!

Преминуо Мирко Бабић, Драгојло из „Село гори, а баба се чешља“

Глумац Мирко Бабић, који је јавности најпознатији по улози Драгојла у серији „Село гори, а баба се чешља", преминуо је у 73. години, сазнаје РТС.

Мирко Бабић је био првак драме најстаријег позоришта у Србији, Књажевско-српског театра. 

Гледали смо га као Шекспировог Краља Лира, Ивана Карамазова Достојевског, у Михаиловићевим Тиквама и као Чеду у Нушићевој Министарки

Шира јавност највише га памти као Драгојла у серији Село гори, а баба се чешља, а остаће упамћена његова чувена реплика „Мислим, немој да се љутиш“. 

Мирко Бабић је рођен у Крагујевцу. Са дипломом београдске Академије за позориште 1973. године, уместо престоничких сцена, изабрао ону са које су и пре њега у свет театра упловили највећи југословенски глумци. 

„Сваки сусрет са Мирком је био искрен, леп, краткотрајно-дуготрајан и пун емоција", говорио је о Мирку његов колега, глумац Аљоша Вучковић.

Носилац је бројних признања за свој рад, међу којима је и статуета „Јоаким Вујић“, ко­ју Књажевско-срп­ски те­а­тар до­де­љу­је за из­у­зе­тан до­при­нос по­зо­ри­шној умет­но­сти. 

Остварио је запажене улоге у серијама РТС-а као што су Др, Карађорђе и позориште, Последња аудијенција... 

Но­си­лац је при­зна­ња „За­слу­жни гра­ђа­нин гра­да Кра­гу­јев­ца“, нај­ве­ћем при­зна­њу ко­је мо­же добити је­дан Кра­гу­јев­ча­нин.

Срп­ска пра­во­слав­на цр­ква га је 2013. од­ли­ко­ва­ла Ор­де­ном Све­тог Са­ве дру­гог ре­да.

Радош Бајић: „Првак драме и првак доброте и племенитости“

Поводом смрти глумца, изјаву је дао и продуцент, сценариста и редитељ Радош Бајић:

„Освануо је тежак, тужан и веома суморан дан. Србија је остала без још једног великог човека. Напустио нас је мој брат, величанствени глумац и одани пријатељ, првак драме Народног позоришта 'Јоаким Вујић' у Крагујевцу, првак доброте, племенитости и лепоте... Наш драги Мирко...

Не зна се да ли је био већи и бољи уметник или човек? Рекао бих – био је и једно и друго... Јединствен, грандиозан и непоновљив... Немој да се љутиш... и почивај у миру, драги мој Драгојло... Твој брат Радош.“

О одласку једног од најпознатијих крагујевачких и српских глумаца, после дуге и тешке болести, саопштење је стигло и из Књажевско-српског театра, где је Бабић био дугогодишњи првак драме. 

„Није се обазирао на изазове великих центара“

„Рођен је 14. марта 1948. године у Крагујевцу. Дипломирао је глуму 1973. године на Академији за позориште, филм, радио и ТВ у Београду у класи професора Миленка Маричића. Од 1972. стално је ангажован у крагујевачком театру, као први дипломирани глумац овог театра и један од ретких високообразованих глумаца који је одлучио да каријеру гради у свом граду, не обазирући се на изазове великих центара, бројне понуде београдских позоришта и медијску популарност. 

Остварио је у својој богатој каријери више од 100 позоришних улога, углавном на матичној сцени, као и у Београдском драмском позоришту, Атељеу 212, Народном позоришту у Београду, Народном позоришту у Нишу, Босанском народном позоришту у Зеници, Казалишту Вировитица, Битеф театру, Бетон хала театру, Покрајинском народном позоришту у Приштини, Српском народном позоришту у Новом Саду, Позоришту за децу у Крагујевцу и бројним другим независним продукцијама. На филму и ТВ остварио је више од 50 улога, а највећу популарност стекао је улогом у дуговечној серији Радоша Бајића Село гори, а баба се чешља.

У крагујевачком театру дебитовао је улогом Васке Пепела у драми На дну Максима Горког. На Сусретима позоришта Србије 'Јоаким Вујић' награђиван је за улоге Никите у Толстојевој драми Од сламке кућа изгори, Алексе у Стеријиној Лажи и паралажи, Томаса Нидригена у драми Миодрага Илића Валцер поручника Нидригена, Ђорђа Џандара у Ковачевићевом Светом Георгију, Здравка Лукића у 1918. Божидара Зечевића, Блиједог Дамјана у Голубњачи Јована Радуловића, Шекспировог Краља Лира... 

Добитник је Златне колајне публике и Златне колајне стручног жирија Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну (1982) за тумачење улоге Љубе Врапчета у адаптацији романа Кад су цветале тикве Драгослава Михаиловића (посебан куриозитет његове каријере – тридесет година и преко 1.000 извођења). 

Добитник је и Статуете 'Јоаким Вујић' за изузетан допринос развоју позоришне уметности Србије коју додељује Књажевско-српски театар (2009), Ордена Светог Саве другог реда који додељује Српска православна црква (2013), Сребрне медаље за заслуге коју додељује председник Републике Србије (2017), Признања 'Заслужни грађанин' града Крагујевца (2018) и многих других.

Време и место комеморације и сахране биће накнадно објављени“, наводи се у Саопштењу.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. јун 2022, 02:00) - veljko živković [нерегистровани]

veljonius992

Мирко Бабић је српски глумац. Мирко Бабић је познат по улози Драгојла из серије "Село гори, а баба се чешља" глумио историјске личности као што су: Цар Стефан Душан Силни у представи „Пуч“, Прометеј у представи „Оковани Прометеј“, Хенри Хигинс у представи „Пигмалион“, Војвода Станоје Главаш у представи "Станоје Главаш", Краљ Стефан Твртко Први Котроманић, Пушкар Јерг, Константин Михаиловић у документарно-играној серији "Косовски бој", Митрополит Павле Ненадовић, Митрополит Вићентије Јовановић, Вук Стефановић Караџић у документарно-играној серији "Велика Сеоба Срба", Стојан Новаковић, Милован Миловановић, Јеврем Симић, Генерал Никола Иванов, Генерал Милош Божановић у документарно играној серији "Балкански ратови", Краљ Лир у представи "Краљ Лир", Свети Сава у представи "Од Растка до Светог Саве", Владика Николај Велимировић у ТВ серији "Писмо Владике Николаја Велимировића", Галилео Галилеј у монодрами "Галилејев живот", Војвода Јаков Ненадовић у документарно-играној серији "Трагом Карађорђа", Вожд Карађорђе Петровић у серији "Карађорђе и позориште", Јоаким Вујић у представи "Чудо по Јоакиму", Прота Матеја Ненадовић у представи "Конак у Крагујевцу", Марко Трифковић у серији "Последња аудијенција", Констанције Први Хлор у представи „Константин“ и Антон Чехов у представи "Три сестре".
Мирко Бабић је био сјајан глумац и нека му је вечна слава.

(уторак, 17. нов 2020, 18:08) - veljko živković [нерегистровани]

veljonius992

Мирко Бабић је српски глумац. Мирко Бабић је познат по улози Драгојла из серије "Село гори, а баба се чешља" глумио историјске личности као што су: Хенри Хигинс у представи „Пигмалион“, Прометеј у представи „Оковани Прометеј“, Војвода Станоје Главаш у представи "Станоје Главаш", Краљ Стефан Твртко Први Котроманић, Пушкар Јерг, Константин Михаиловић у документарно-играној серији "Косовски бој", Митрополит Павле Ненадовић, Митрополит Вићентије Јовановић, Вук Стефановић Караџић у документарно-играној серији "Велика Сеоба Срба", Стојан Новаковић, Милован Миловановић, Јеврем Симић, Генерал Никола Иванов, Генерал Милош Божановић у документарно играној серији "Балкански ратови", Војвода Миленко Стојковић у драмском приказу "Бој на Иванковцу", Краљ Лир у представи "Краљ Лир", Свети Сава у представи "Од Растка до Светог Саве", Владика Николај Велимировић у ТВ серији "Писмо Владике Николаја Велимировића", Галилео Галилеј у монодрами "Галилејев живот", Војвода Јаков Ненадовић у документарно-играној серији "Трагом Карађорђа", Вожд Карађорђе Петровић у серији "Карађорђе и позориште", Кнез Милош Обреновић у представи "Милош Велики", Јоаким Вујић у представи "Чудо по Јоакиму", Прота Матеја Ненадовић у представи "Конак у Крагујевцу", Марко Трифковић у серији "Последња аудијенција", Констанције Први Хлор у представи „Константин“ и Антон Чехов у представи "Три сестре".
Мирко Бабић је био сјајан глумац и нека му је вечна слава.

(четвртак, 12. нов 2020, 23:41) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

Велики Глумац

Бог да му Душу прости и нека му је лака земља.
била је милина гледати га, још већа милина
слушати његов Речник, заслужио је и Дан Жалости.

(четвртак, 12. нов 2020, 20:14) - veljko živković [нерегистровани]

veljonius992

Мирко Бабић је српски глумац. Мирко Бабић је познат по улози Драгојла из серије "Село гори, а баба се чешља" глумио историјске личности као што су: Војвода Станоје Главаш у представи "Станоје Главаш", Краљ Стефан Твртко Први Котроманић, Пушкар Јерг, Константин Михаиловић у документарно-играној серији "Косовски бој", Митрополит Павле Ненадовић, Митрополит Вићентије Јовановић, Вук Стефановић Караџић у документарно-играној серији "Велика Сеоба Срба", Стојан Новаковић, Милован Миловановић, Јеврем Симић, Мустафа Голубић, Генерал Никола Иванов, Генерал Милош Божановић, Мића Марковић у документарно играној серији "Балкански ратови", Војвода Миленко Стојковић у драмском приказу "Бој на Иванковцу", Краљ Лир у представи "Краљ Лир", Свети Сава у представи "Од Растка до Светог Саве", Владика Николај Велимировић у ТВ серији "Писмо Владике Николаја Велимировића", Галилео Галилеј у монодрами "Галилејев живот", Војвода Јаков Ненадовић у документарно-играној серији "Трагом Карађорђа", Вожд Карађорђе Петровић у серији "Карађорђе и позориште", Кнез Милош Обреновић у представи "Милош Велики", Јоаким Вујић у представи "Чудо по Јоакиму", Прота Матеја Ненадовић у представи "Конак у Крагујевцу", Марко Трифковић у серији "Последња аудијенција", Констанције Први Хлор у представи „Константин“ и Антон Чехов у представи "Три сестре".
Мирко Бабић је био сјајан глумац и нека му је вечна слава.
Ја ћу тебе Мирко памтити као ликове историјских личности попут Војводе Станоја Главаша, Краља Стефана Твртка Првог Котроманића, Митрополита Павла Ненадовића, Митрополита Вићентија Јовановића, Вука Стефановића Караџића, Стојана Новаковића, Милована Миловановића, Јеврема Симића, Генерала Милоша Божановића, Краља Лира, Галилеа Галилеја, Светог Саве, Владике Николаја Велимировића, Војводе Јакова Ненадовића, Вожда Карађорђа Петровића, Кнеза Милоша Обреновића, Јоакима Вујића, Проте Матеје Ненадовића, Марка Трифковића, Констанција Првог Хлора и Антона Чехова.
Драги Мирко, почивај у миру и нека ти је вечна слава!

(четвртак, 12. нов 2020, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Велики глумац

Бог нека му души опрости.

(четвртак, 12. нов 2020, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

Почивај у миру драги Драгојло

Племенит и добар човек, миран, тих, а истовремено изврстан глумац. Нека му је лака земља.

(четвртак, 12. нов 2020, 14:55) - Душан [нерегистровани]

Царство небеско

А каква је тек била привилегија познавати га лично...е то је било нешто посебно.
Миркић наш, путуј с андђелима.

(четвртак, 12. нов 2020, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

calzedonia

Jel nije od korone