Читај ми!

Професор Кавчић добио спор од 750 милиона долара против "Марвела", сад основцима обезбеђује књиге

Основно образовање је обавезно, па и уџбеници треба да буду бесплатни. То је идеја професора Александра Кавчића. Он је Београђанин, ђак Математичке гимназије, докторирао је на Карнеги Мелон универзитету, предавао на Харварду. Његов патент – читач магнетских меморија, незаконито је користила глобална компанија "Марвел". Тужио их је и после вишегодишњег суђења добио спор и одштету – 750 милиона долара. Од дела новца жели да обезбеди бесплатне уџбенике за основце у Србији.

Фондација "Алек Кавчић" већ годинама донира рачунаре Математичкој гимназији у Београду. Али ту прича тек почиње. Следећи већи корак јесу бесплатни уџбеници за школарце у целој Србији.

"Уџбеници морају бити бесплатни, то је тако у свим земљама, чак и у земљама запада. Чак ни у Америци – бастиону либералног капитализма, не постоји слободно тржиште уџбеника. Ми смо од тржишта уџбеника, од једне обавезе, направили слободно тржиште где се сада надмећу разни издавачи, ко ће више уџбеника да прода за основце. Пошто су сви ти уџбеници исти, генерално исти, одобрени од Министарства, једини начин да дође до диференцијације неког уџбеника у односу на други је корупција", истиче Александар Кавчић, инжењер и научник.

На тржишту уџбеника, тврди, обрће се велики новац – око сто милиона евра годишње. А направити уџбенике за целу основну школу кошта највише милион евра од накнаде ауторима уџбеника, до одобрења министарства.

"Једнократни трошак од милион евра вам даје све те уџбенике који се могу окачити на интернет. Зашто ми од тога правимо стомилионско тржиште од кога 50 милиона годишње страна фирма извуче из земље, а родитељи ове земље, држављани ове земље они су већ платили те уџбенике у виду Јавног предузећа 'Завод за уџбенике'", наводи Кавчић.

Ако све буде по плану, комплети књига за основну школу, који се већ пишу, биће доступни на интернету следеће школске године.

"Коме се свиђа може да учи са пдф формата, да га скине, одштампа и то је читава идеја. Ово што фондација ради то би требало да буде и показатељ да то исто може и да уради и држава. Фондација је чак спремна да држави, уколико жели да преузме овај модел, једноставно препусти све ово", каже Кавчић.

Професор Кавчић зна да га не чека лак посао, али ако га подрже родитељи, наставници и синдикати, верује да то неће бити борба са ветрењачама.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво