Читај ми!

Да ли је ријалити програмима место само у касним ноћним сатима

На последњој седници Регулаторног тела за електронске медије очекивала се одлука о ограничавању времена емитовања ријалити програма на касне ноћне сате. Став појединих чланова био је, ипак, да је такав акт незаконит и да се тако телевизије цензуришу.

Никако у време када деца гледају телевизију, максимално три сата дневно, никада уживо, јер се тако не контролише садржај – то предвиђа предлог Закона о ограничењу ријалити програма. Предлагач Удружење за заштиту уставности и законитости поднеће жалбу, јер сматра да се са усвајањем одуговлачи.

"Не можете да забраните одређену форму али можете да забраните ријалити програм у коме се промовише насиље сваки пут", каже Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

"Обично постоји прича да ми штитимо децу, али нису само деца у питању јер ово је колективно затупљивање народа, ово је нешто што сасвим озбиљно утиче на менталну хигијену и на ментално здравље становништва", сматра Слободан Цвејић, члан РЕМ-а.

О наредним корацима тог независног тела није било речи, то преносе два члана, која су гласала за ограничавање ријалити програма. За њих дилеме нема – правила и прописи су јасни.

"Кључни проблем је непримењивање тих прописа у последњих можда и десетак година и не видим да би заоштравање тих стандарда који се и даље не примењују донело шта ново", наводи Цвејић. 

"Долазећи овамо, прошла сам поред споменика Соји Јовановић, он је облепљен нечим што бисмо могли да зовемо модерне потернице. Та врста програма однеговала је људе који не разликују споменик културе од једне обичне бандере", истакла је позоришна редитељка Милица Краљ.

За сада, постоје два документа којима се могу ограничити услови емитовања ријалити програма –Правилник о заштити деце и Правилник о заштити људских права.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара