Читај ми!

Руски тенкови стигли у Србију – шта све могу и које су предности у односу на домаћи М-84

Руска Федерација поклонила је Србији 30 тенкова Т-72, а први су већ јуче допремљени специјалним летовима. Србија је тенкове добила као донацију у оквиру војно-техничког споразума који су постигли председник Александар Вучић и Владимир Путин. Захваљујући томе, оклопне јединице Војске Србије биће знатно ојачане.

У оквиру војно-техничког споразума, Србија је од Русије добила и друга оклопна возила – 30 оклопњака БРДМ-2, од којих су неки већ стигли у Србију. И тенкови и борна возила су модернизовани пре него што су испоручени нашој војсци.

"Тенкови Т-72 које Србија добија и тенк М-84 имају заједничку базу совјетског Т-72, али и низ заједничких нових компонената и агрегата руске производње, што ће им олакшати заједничку експлоатацију у Србији", наводи Владислав Шурјагов, руски војни експерт.

То су тенкови са могућношћу лансирања ракета из цеви топа калибра 125 милиметара, ту је и спрегнути митраљез 7,62 мм, који се налази уз цев топа и прати окретање куполе, као и митраљез калибра 12,7 мм на врху, који се окреће независно од куполе.

"Овај тенк имаће и јачи мотор и бољу електронску опрему. Унапређени тенк Т-72 своје способности потврдио је и на бојном пољу, а у Сирији се показао неуништивим", објашњава Шурјагов.

Србија је, у оквиру војно-техничке сарадње, из Русије набавила и авионе Миг-29, хеликоптере Ми-17 и Ми-35, и ПВО системе "панцир".

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи