Читај ми!

Полемика у Оку УНС и Н1: Ко против кога води хајку и због чега

Јавност ни после емисије Око у којој су гостовали председник УНС-а и директор вести телевизије Н1 није сазнала шта тачно пише и да ли је нешто спорно у пресуди циришког суда, донетој по тужби власника Јунајтед групе Драгана Шолака против појединих медија у Србији које терети за клевету. Владимир Радомировић и Југослав Ћосић наставили су полемику о томе ко води хајку, ко крши новинарски кодекс а ко штити интерес јавности.

Суд у Цириху донео је пресуду којом је утврђено да су Пинк, Студио Б и Информер повредили права личности сувласника Јунајтед групе Драгана Шолака. Вест је саопштио Н1, део Јунајтед групе, али нико није видео пресуду суда. УНС је тражио од Н1 да објави пресуду ако је у њу имао увид јер је то у интересу јавности да у супротном крши новинарски кодекс. И једни и други већ данима тврде да се против њих врши хајка.

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић каже да постоји етички кодекс који обавезује новинаре да информације и вести неспутано долазе до грађана без обзира на то да ли неко врши притисак.

"Ми смо тражили ту пресуду, али нисмо је добили с образложењем да би се повредила приватност људи који се помињу у случају. Обратили смо се и Министартву правде око 10. октобра, а затим објавили текст", тврди Радомировић.

Директор вести телевизије Н1 Југослав Ћосић каже да је та телевизија 28. септембра објавила вест у којој није наведен извор већ аутор текста.

"У тој вести није наведено да је извор Јунајтед група. Новинар удружења је пренео исту ту вест без речи више, без коментара, јер је проценио да је Н1 релевантан извор за ту вест", каже Ћосић.

Ћосић тврди да је УНС тек после 19 дана од објављивање ове вести на свом сајту одједанпут објавио саопштење видевши ту могућност да се нешто исконструише у неку кампању.

"Никакву хајку ми нисмо вршили. Драган Шолак не дâ да се објави пресуда. Ви сте показали да радите у интересу власника, а не у интересу јавности. Не може Удружење новинара да води хајку против новинара, али је покренута хајка против УНС-а. Новинари су у обавези да се одупру сваком притиску", одговорио је Радомировић.

Ћосић каже да сигурно није било потребно да власник Јунајтед групе Драган Шолак зове Н1 да би објавио ту вест.

"Н1 је објавио укупно две приче о томе, а погледајте колико је УНС имао саопштења у којим медијима се спроводи кампања. Ради се о десетинама и десетинама текстова који су објављени у последњих недељу дана, а УНС лажно оптужује новинаре Н1 да крше новинарски кодекс", рекао је Ћосић.

Председник УНС-а каже да је од свих саопштења писаних у одбрану новинара на које је вршен неки притисак УНС написао најавише за Н1, док Југослав Ћосић тврди да УНС брани провладине и таблоидне медије осуђене за клевету.