Читај ми!

Избор за треће доба – домови за старе

Нега код куће или у дому за старе? Питање је које многи постављају када се нађу у ситуацији да је старијој особи, члану породице или рођаку, неопходно медицинско збрињавање и помоћ током обављања обичних, свакодневних задатака.

Услуга коју пружа сваки приватни дом за старе обухвата комплетну здравствену негу и надзор. Поред смештаја који је у неким домовима луксузнији, а у другим скромнији, најважнија ставка ипак је брига о здрављу и безбедности.

То је уствари и разлог зашто је особа постала кандидат за пресељење у дом за старе. Немогућност самосталног живота без туђе помоћи потиче од низа здравствених тегоба које муче старије особе.

Старост и болест између себе немају увек знак једнакости, али евидентно је да пре или касније наступи тај тренутак у коме природни процеси доводе до постепеног гашења животних функција што се манифестује кроз разна обољења и тегобе.

Здравствени проблеми кардиоваскуларне, неуролошке и реуматолошке природе веома су чести, а деменција је присутна код многих. Оваква стања захтевају стално праћење и надзор. Особе које их имају не би смеле да буду саме током дужег периода.

Некада је довољно да их неко обилази, спрема им оброке, помаже при купању и слично. Али, постепено, све води ка томе да у једном тренутку постаје неопходно да су под двадесетчетворочасовним надзором.

Уколико пате од неуролошких проблема могу имати потешкоће при кретању. Болесници који су преживели шлог и нису се у потпуности рехабилитовали тешко се крећу, а могу бити и везани за инвалидска колица. Опште место тј. оно што је свима њима заједничко јесте да је стална помоћ неопходна. За неке од њих није безбедно да буду саме, док за друге то није ни могуће.

Дом за старе као установа пружа сва што је потребно за побољшање квалитета живота старих и болесних лица. Стога не чуди податак да потражња за местом у домовима расте.

Услуга подразумева удобан смештај у апартману, једнокреветној, двокреветној или трокреветној соби. Оброци се спремају у сопственим кухињама, а комплетан мени саставља се у складу са препорукама лекара и нутриционисте.

Сваки дом за старе има, мање или више простране, зелене површине које су претворене у двориште или мањи парк. То су омиљена места корисницима домова јер пружају све што је потребно за одмор и релаксацију.

Веома је важно да је унутрашњи простор прилагођен потребама старијих особа. Било да је реч о наменски грађеним објектима, или онима који су адаптирани увек се води рачуна да заједничке просторије буду што пространије, као и да нигде не постоје препреке које ремете и ограничавају кретање. 

Тако, на пример, неки домови који су на више нивоа, имају лифтове или покретне столице на степеништима. Уколико постоје степенице ван објекта, на пример за излазак у двориште, онда су на њима постављене рампе. У ходницима и купатилима постоје рукохвати који служе за лакше и безбедније кретање.

У самим собама изнад кревета су постављене ручке као помоћ при устајању. Сваки старачки дом има обезбеђена помагала у виду колица, ходалица, штака и штапова. Многи домови су у спаваћим собама и купатилима уградили СОС тастере за позив у помоћ.

Међутим, брига о здрављу није једино на шта се своди живот у старости. Kада би тако било, онда би домови за старе били болнице. Приватни старачки домови свакако то нису. Штавише, настоје да ни мало не подсећају на здравствене установе, већ да створе топлу кућну атмосферу.

Води се рачуна о томе да друштвени живот буде што богатији. Организују се прославе рођендана, разна славља, играње друштвених игара, заједничко гледање занимљивих садржаја на телевизији итд.

Дом за старе у коме се чује смех и виде радосна лица треба да буде коначни избор. За добру атмосферу задужено је особље које стално улаже труд да то тако буде. Стога су најбољи домови за старе, поред осталих карактеристика које се могу упоређивати, ипак они у којима влада позитиван дух и добра енергија.

Треба напоменути да постоји више типова приватних домова за старе. Неко дом бира према локацији. То су породице којима је важно да што чешће могу да дођу у посету.

Домови у центру града обично су мање пространи и имају мања дворишта у односу на оне који су на периферији, у приградским насељима или у селима. Има и оних приватних домова за старе који су удаљени од града, али су веома примамљиви због тога што представљају права уточишта мира окружена природом, свежим ваздухом и цвркутом птица.

Избор дома може вршити породица, али је увек пресудна реч старије особе која тамо треба да се пресели. Она треба да да свој предлог и коначни суд.

Бирање дома треба почети од места где се сви они налазе и где су детаљно представљени, а то је на сајту mirandre.com где су презентације са фотографијама, описом услуга и ценама. Могуће је директно их контактирати и заказати обилазак. Најбољи избор се врши када се за почетак што више домова за старе узме у разматрање.

У односу на негу код куће, приватни домови за старе пружају многе предности и погодности. Старија особа је збринута у сваком смислу, налази се у удобном и лепо уређеном окружењу где неко стално води рачуна о њеној безбедности.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи