Читај ми!

Мала Аника храбро се бори с болешћу, потребна јој је ваша помоћ

Мала Аника од другог месеца прима терапију која успорава прогрес спиналне мишићне атрофије. За генску терапују, која би требало да значи Аникин леп живот, акције организују и у завичају Манића, у Горњем Милановцу. Од почетка септембра у бројним акцијама прикупљена је четвртина потребног новца.

Није фраза да се у најтежим тренутцима потврђују права пријатељства. Аникиним родитељима то су доказали пријатељи и школски другови из Горњег Милановца који су им притекли у помоћ одмах по сазнању о тешкој здравственој ситуацији и тешкој дијагнози.

"Она болује од спиналне мишићне атрофије најтежи тип који постоји и прогнозе лекара су биле да она неће доживети први рођендан. Међутим, она се бори као лав, прави мали и ми смо сви пружали подршку колико је ко могао, а у међувремену се појавио лек Золгенсма који је званично најскупљи лек на свету са ценом преко два милиона евра", каже Оливера Трифуновић, другарица Аникине маме.

Аника је 8. августа напунила две године, упркос статистици да већина деце која болује од ове ретке болести не доживи свој први рођендан. Досадашње терапије су јој доста помогле, а храбра девојчица свакодневно се бори за живот.

"Верујте ми да је то једна душа драга која после најстрашнијих напада и прекида дисања од по минут, минут и по кад не дише, кад поплави, кад то изгледа најстрашније, она после десет миниута се понаша као да се ништа није десило", истиче Верица Недић, Аникина бака.

Вест о болести Иванкине ћеркице, дотакла је не само школске другове из њене генерације, већ и, чини се, све Милановчане. Од почетка септембра почели су са прикупљањем новца.

Прикупљена четвртина потребног новца 

Неке од акција су откуп електронског отпада, базари, концерти, позоришне представе, осликавање мурала на више локација у Горњем Милановцу, успон на Каблар.

"Милановчани ће и даље наставити са низом својих акција, али је потребно да се укључи и акције из других градова тако да бих ја овом приликом позвала људе из свих градова Србије да се укључе на овај начин у помоћ скупљања средстава за помоћ малој Аники", наводи Јана Вујановић, другарица Аникине маме.

Стручњаци саветују да деца оболела од  спиналне мишићне атрофије генску терапију треба да приме до 13 килограма. Анику до те границе дели само један, а до сада је прикупљена скоро четвртина потребног износа.

"Чак 80 одсто укупно скупљеног износа тренутно се односи само на СМС и индивидуалне уплате, тако да сматрамо да је за кључ ове акције најбитније да будемо стално присутни у медијима да што више ширимо причу и да људи просто знају за нас и да схвате да тај СМС стварно мења ситуацију и да значајно доприноси Аникином успеху", каже Владимир Јефтовић, школски друг Аникине маме.

Слање СМС поруке 858 на 3030, један је од путева ка Аникином успеху. Уплате се могу извршити и на динарски и на девизни рачун, а прикупљени новац ће се искористити за генску терапију, лечење и друге трошкове.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво