Читај ми!

Ђорђевић: Недопустиво кршење права детета у случају породице Борјан

Министарство за социјална питања оштро је осудило поступак потпредседника ФК Партизан који је на "Твитер" окачио монтирану фотографију детета Снежане и Милана Борјана, фудбалера Црвене звезде.

Фотографија на којој је на лице сина Снежане и Милана Борјана налепљено лице Љубише Тумбаковића представља злоупотребу, јер је лице детета и приказано у подругљивом и увредљивом контексту, истиче се у саопштењу.

Министарство оцењује да званичници ФК Партизан на груб начин нарушавају и угрожавају права малолетног детета супружника Борјан.

"Министарство осуђује овако флагрантно кршење права детета и апелује да се прекине са оваквом комуникацијом и одмах повуче са друштвених мрежа фотографија којом се нарушава приватност и интегритет малолетног детета", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, такав чин може нанети штету дететовом несметаном расту и развоју, као и одређене психолошке последице у каснијем узрасту, када дете схвати да су он и његов родитељ осрамоћени.

Министарство такође подсећа да свака злоупотреба или извршено насиље над децом подлеже свакој врсти кривичне и грађанскоправне одговорности и моралне осуде починиоца.

Министарство је своју оцену изнело на основу дефиниције дигиталног насиља над децом, које подразумева сваки облик насиља које настаје употребом дигиталних технологија, а може се одвијати на друштвеним мрежама, апликацијама за размену порука, гејминг платформама и мобилним телефонима.

Министар Зоран Ђорђевић апеловао је на Заштитника грађана да реагује поводом овог поступка.

Он је истакао да ће Заштитник детета по усвајању Закона о заштити детета и заштитнику детета подићи ниво заштите и безбедности детета у Србији.

"Овакво понашање је недопустиво, a посебно од професора Правног факултета, који треба да се стиди. Нема ту ничег спортског. Морамо зауставити кршење права детета и предузети све кораке у циљу његове заштите", поручио је Ђорђевић.