Читај ми!

Никола Петронијевић – ђак пешак коме су добротвори вратили веру у боље сутра

Никола Петронијевић, ђак пешак, који живи са болесним оцем у трошној брвнари у забитом селу Јоше на Голији код Новог Пазара, зиму ће дочекати у новоизграђеној кући захваљујући донацијама које је прикупио хуманитарац Хидо Муратовић.

Док његове вршњаке по повратку из школе чекају топла соба и припремљен ручак, Никола је принуђен да сам насече дрва, помузе краве, усири сир и умеси хлеб.

Пре скоро годину дана остао је без мајке, а болесном оцу постао је једина узданица и стуб куће.

На његова нејака плећа свалили су се сви послови у домаћинству.

Ипак, добротвори су му вратили веру у боље сутра.

"Кућа је урађена за девет дана. Врло сам задовољан и захвалан Хиду и ово ми је једина жеља после мајчине смрти. Срећни смо и ја и мој тата и хвала и вама што сте дошли. Лакше је кад неко мисли на тебе кад ниси сам", каже Никола Петронијевић, ђак пешак.

Хидо Муратовић више од три деценије помазе сиромашнима и болеснима на Голији, Рогозни и Пештерској висоравни.

Ово је 49. кућа коју је изградио уз помоћ хуманих људи, углавном из дијаспоре.

"Људи који ми верују, верујте ми има их пуно и не бих могао сад све да их поменем да се не би неко нашао увређен. Морам да поменем мог једног великог пријатеља Милана Катинића. Он је свештеник из далеке Америке. Он је послао своту новца да почнемо кућу. Ја бих овога пута поздравио мог пријатеља Сефата Броњу из далеке Немачке, који већ двадесет година улаже за ове заборављене људе", рекао је хуманиста из Новог Пазара Хидо Муратовић.

Николу смо упознали пре четири године као ђака пешака који свакодневно пређе пут од седам километра од школе до куће.

Био је гост наше медијске куће и тада је добио на поклон телевизор и први мобилни телефон, а од Хида је добио други.

У кући старој више од века, коју је саградио његов чукундеда, нису имали ни купатило, а пошто у селу нема вршњака, једина забава му је импровизовани кош на дрвету.

Николин отац Милован Петронијевић каже да од државе не добија никаву помоћ, јер како су му објаснили, има више од једног хектара земље. 

"То је сада по овом новом закону, ако имаш више од хектара земље, губиш право и на дечји додатак", закључује старији Петронијевић.

Грађевински радови су завршени, предстоје још унутрашњи радови.

Нова кућа има две собе, ходник и купатило.