Читај ми!

Скочила цена пшенице – ратари увећавају засејане површине

Ове јесени пшеницом ће бити засејано нешто више од 600.000 хектара, што је 30.000 хектара више него лане, процена је Удружења "Жита Србије". Томе је највише допринео добар овогодишњи род и пораст цене пшенице на међународном и домаћем тржишту.

Киша је почетком седмице прекинула сетву, а михољско лето вратило је ратаре на њиве. Млади пољопривредник Стефан Драгојевић пшеницом ће ове јесени засејати 28 хектара.

"Почела је сетва пре седам дана, прекинула нас је киша, али је побољшала зато квалитет обраде земље. Ја ове године повећавам површине због плодореда", каже пољопривредник из Шапца Стефан Драгојевић.

Пољопривредници кажу да је цена сетве иста као прошле године. Само у шабачком крају, пшеница ће бити посејана на око 3.000 више него лани.

Иако пољопривредници кажу да пшеницу углавном сеју због плодореда, многи ће ове године увећати површине под том житарицом - разлог је добар род.

Просечан пренос хлебног зрна, ове године у шабачком крају је био изузетатн - око седам тона по хектару

"Пшеницу сам имао, можда у двадесет година најбољи род, на овом делу где ја обрађујем. Два хектара ћу више посејати пшеницу у односу на прошлу годину, у односу на прошлу сезону", указује пољопривредник из Варне Милорад Глигорић.

Семе из амбара не препоручују стручњаци, али га и ове године многи ратари користе.

"Семе запрашујем, користим га једну до две године, и онда опет купујем семе. Углавном, 70 одсто површина што сејем и услужно људи купују семе, а 30 одсто сеје из амбара", напомиње Стефан Драгојевић.

"Семе са тавана, ако је приморан пољопривредни произвођач да га примени, ми га не можемо одвратити, то је сигурно, али сигурно ако већ треба да се ради, запрашити га, и бирати семе са бољом хектолитарском тежином", напомиње Дарко Симић из ПССС Шабац.

Оптимални рок за јесењу сетву је при крају. Агрономи кажу, да уз примену пуне агротехнике, за усев не треба да брину ни пољопривредници који ће пшеницу сејати и почетком новембра.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво