Читај ми!

Завршено постављање мозаика у Храму Светог Саве, први посетиоци моћи ће да уђу за десетак дана

Последњи радови на Храму Светог Саве приводе се крају, а како РТС сазнаје, први посетиоци у део Храма могли би да уђу за десетак дана. Постављен је мозаик састављен од преко 50 милиона коцкица, у наредном периоду биће завршени радови на поду храма, а следеће године и реконструкција Светосавског платоа.

Осамдест шест година након одлуке о изградњи храма, најтежи радови су коначно завршени. Уклоњене скеле откриле су мозаик постављен на чак 15.000 квадрата. Уз српско, црквенословенско и грчко писмо, сада су видљиви мотиви посвећени првом српском арехиепископу, као и неки који су јединствени у православном свету.

"Оно што је кварило лепоту храма је скела која је била преко 42 шлепера. Напокон јуче смо завршили са том скелом, изнели смо све што је сметало и кварило унутрашњу лепоту храма. Завршен је комплетно мозаик и велики хорос, који је највећи на свету. Завршени су сви радови до пода", каже владика Стефан, епископ ремезијански.

Остало је да се поставе подне плоче на око 2.000 метара централног дела храма. Након уклањања скела, већ сутра почиње и тај део посла.

"Најважније је да будемо стрпљиви, да под завршимо како треба, да не журимо, да буде месец-два да се среди, заштити и верујем да ће верници већ за седам до десет дана ући у делове са запада, да виде лепоту мозика, и да ће до краја године све дефинитивно бити готово", истиче владика Стефан.

Мозаик Храма Светог Саве једини је мозаик те величине који је постављен за живота једне герерације.

"Конкретно, Аја Софија је за шест година саграђена, а мозаик је рађен скоро шест векова и никада није завршен до краја. Ми смо за Руском академијом наука за непуне четири године завршили комплетан мозаик, то је нешто невероватно. Такав рад и техника, сами ликови, монументалне фигуре, фактички нигде на свету такво нешто не постоји", наводи владика Стефан.

До краја наредне године остаје да се заврши и уређење Светосавског платоа испред самог Храма. Половина тих радова већ је готова. За изградњу Храма у последње три и по године држава Србија донирала је 43 милиона евра, а Русија више од 10 милиона.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво