Читај ми!

Универзитет у Београду: Забрана рада професору Кубату није у складу са прописима

Ректорски колегијум Универзитета у Београду саопштио је да није у складу са прописима решење које је декан Православног богословског факултета уручио професору Родољубу Кубату, којим му се забрањује да предаје на том факултету.

У саопштењу Ректорског колегијума се наводи да анализа одредби закона, као и релевантних општих правних аката факултета, указује да донето решење декана није у складу са прописима и да би његово извршење довело до повреде права професора Родољуба Кубата.

Напомињу да наводи из решења декана Православног богословског факултета отварају многа питања из домена тумачења више закона и универзитетских прописа, али и суштинско питање очувања достојанства професије универзитетског наставника.

Подсећају да Члан 7 Кодекса професионалне етике УБ утврђује се да је "Универзитет дужан да сваком члану универзитетске заједнице осигура уживање свих права која се остварују у његовом оквиру, као и поштовање права зајемчених Уставом и законима."

Чланом 5 Кодекса наглашава се принцип колегијалности: "Чланови универзитетске заједнице дужни су да негују односе сарадње који су засновани на међусобном уважавању, поштовању и разумевању, водећи рачуна о академским интересима Универзитета као целине."

"У том духу, Управа Универзитета, заједно са омбудсманом и појединим чланицама Универзитета, делује и пружа подршку професору Кубату", наводи се у саопштењу Ректорског колегијума.

Наводе да Ректорски колегијум и омбудсман Универзитета, уз подршку универзитетских тела и органа, настоје да заједно, и у сарадњи са Православним богословским факултетом, уреде питања "давања и евентуалног повлачења одобрења за службу учења", уважавајући све специфичности тог факултета, али поштујући загарантована и једнака права свих чланова академске заједнице.

Подсећају да је 9. октобра 2020. године др Родољубу Кубату, редовном професору Православног богословског факултета Универзитета у Београду, уручено решење којим му декан факултета "утврђује забрану вршења послова" на радном месту наставника академских студија, без права на жалбу.

Решење је донето на основу правоснажне и извршне одлуке Светог архијерејског синода Српске православне цркве, којом му се повлачи одобрење за службу учења на Православном богословском факултету.

У Решењу се најављује и да ће декан донети решење о престанку радног односа.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара