Читај ми!

Изазов на Тари – како помирити градњу и природу

Од пролетос се на Тари обарају рекорди. Летос се чекало у редовима на видиковцима, а месецима се није могао наћи смештај у најпопуларнијим викендицама у насељима даље од Калуђерских Бара. А порасло је и интересовање за градњу које је пред урбанисте и заштитнике природе поставило задатак – да помире градњу и природу.

Урбанисти у бајинобаштанској Општини затрпани су захтевима а цене плацева и викендица расту. Пролетос усвојени план у Влади одредио је места на којима се може градити а општина је донела правила како куће треба да изгледају – ниже и у традицоналном стилу.

"Мора бити што више употребе дрвета, камена, кров не може бити дречавих боја, мора бити шиндра или цреп имитација шиндре и уколико су малтерисани делови којих не сме да буде више од 50 одсто морају бити светлији тонови", објашњава Милош Јелисавчић из Одељења за урбанизам Општине Бајина Башта.

Само пут дели подручје парка и оно које припада Ужицу где је урбанистима стигло више од 100 захтева за грађевинску дозволу. На ужичкој страни Таре дозвољена је и градња већих објеката, али и ту има правила.

"У сваком случају је прописано и у планским документима да се објекти на Тари раде у неком планинском стилу и од поднетих захтева углавном поштују те прописане услове", каже начелник Одељења за урбанизам Града Ужица Зоран Деспић.

Не постоје свуда планови и није лако не прећи танку линију између заштите природе која је приоритет и потреба туризма. Посебно су угрожене Заовине које су од пре пет година заштићено подручје.

"Оно што ћемо ми следеће године да из својих средстава финансирамо израду детаљног плана генералне регулације око језера Заовине да би на неки начин спречили бесправну и непланску градњу. Наш проблем је да траже људи ван грађевинских зона и то морамо спречити", истиче Милица Томић из Националног парка Тара.

За тренутне проблеме очекују помоћ инспекција а трајно решење је планирање на дуже стазе које је већ започето израдом стратегије развоја.

"Планска градња појефтињује у будућности комунално одржавање таквих насеља, јер су дивља насеља без плана веома скупа за одржавање, чак је у неким случајевима одржавање немогуће, тако да је планирање на Тари, мислим, добро почело", сматра Славко Лукић из Регионалне развојне агенције "Златибор".

Заједнички рад, добра воља и интерес свих је да се насеља на Тари развијају плански, али да природа увек има предност.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво